BERFİN

Lilypie Angel and Memorial tickers

25 Haz 2014

KIRMIZI LAHANA NASIL YUMUŞATILIR


Aşama aşama yayınlıyacaktım ama unuttum ..
Neyse son olmuş hali ile sizi buluştursam yeter sanırım.
Şu rengin güzelliğine bakarmısınız :)
Kırmızı lahanayı yumuşatmak için iki yöntem vardır.
Aslında en çok bilinen yöntem ağırlıklı olarak sirke ile bekletip yoğurmak.
Eşim sirkenin hiç bir şeklini sevmediği için böyle bir alternatif buldum. 
Eminim sizde bulmuşsunuzdur.
Ama bileyenlere bir püf...

Sirke ile yumuşatma.

Kırmızı lahanayı rendeler. 
Ben o şekilde sevmem. 
Genelde ince ince kıymayı severim. 
Çükür kapaklı bir kabın içine alırız .
Üzerine bol sirke ve tuz serpip kapatıp bir süre bekletiriz.
Bu aslında daha kolay ve hızlı yöntem. 
Sirke ve tuz çok çabuk yumuşatır.
Ben 15-30 dakika arası beklettikten sonra güzelce yoğurmaya başlarım. 
Hafif yumuşamış olan lahanalar daha da yumuşayacak.
Yemek istediğiniz miktarı bir süzgece koyup yıkarsanız daha kolay olur.
kalanı da kapağını kapatıp dolaba koyun 2 gün kadar saklayabilirsiniz.

Limon ile yumuşatma.

Dediğim gibi eşim sirkeyi sevmeyince ana kırmızı lahanayı sevince böyle bir yöntem buldum. 
Aynı sirkeli deki gibi lahanayı kıyıp kapaklı bir kaba alıyoruz. 
Varsa taze sıkılmış limon suyu yada hazır limon suyu bolca üzerine dökelim ve yine bolca tuz serpip kapağını kapatıp bekletelim. 
Lİmon sirkeden daha yavaş yumuşatıyor bilginize. 
Sonra biraz yoğuralım. İstediğimiz yumuşaklık olmadıysa Tekrar kapağını kapatıp bekletelim. 
Yine süzgeçte yıkayalım ve afiyetle yiyelim.
şu yukarıdaki renge bakarmısınız ne kadar tatlı değilmi ?

Umarım Bu bilgi faydalı olmuştur. 
Sağlıcakla kalın....

30 yorum:

  1. Gülaycım benim oğlanın en sevdiği şey kırmızı lahana..Senin yönteminle benimkide aynı,kış yaz devamlı buzadolabında bulundururum.ellerine sağlık canım,sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek başına bile tüketmekten zevk alırım :)))
      Sevgiler benden.

      Sil
  2. bak ıyı bır fıkır lımon daha ıyı geldı banada kokusu daha hos olur elıne sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sirke sevmeyenlere alternatif bir çözüm :)

      Sil
  3. Muhteşem bir renk...Sirkeyi ben de sevmiyorum...Limon daha mı güzel ne....Teşekkürler...Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman limonla bir dene. Umarım beğenirsin ;)

      Sil
  4. Rengi çok güzel ya elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  5. şapşahane gülaycım
    biliyormusun ben onu yumuşak sert nası geliyorsa öyle yerimmm,
    ama bak sakın ha hazır limon suyu alayım kullanayım deme,çünkü o sitrik asit olan limon tuzundan yapılıyor
    hani hazır reçel ve turşulara konan hatta enginarları beyaz tutan pazarcılarda olan.kanserojen
    aman he bebişe olmazz gülaycım
    bak başladım pimpirik teyze benn
    tutamıyorum çenemi sanki bi tek ben biliyorum!!!!
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık hiç bir hazır ürün kullanmamaya çalılıyorum.
      Limon suyunu isteyenlere fikir olsun diye yazdım.
      Söyle sen pimpirik teyze. Daha çoook duyucam bu tarz şeyleri. Sevdiklerimden gelince sorun yok da sevmediğim hatra uyuz olduğum ukalalardan gelince sinir oluyom :)))
      Öpüyorum

      Sil
    2. Merhaba, tarifler için teşekkürler. Yalnız; bir yanlış anlaşılmayı düzeltmek lazım. Limon suyu ve limon tuzu (yani kristalize limon suyu) özünde aynı şeylerdir: SİTRİK(bak bu da limon yani citrusun sitriği) ASİT. Ve yüzlerce yıldır koruyucu etkisinden dolayı konserveler, bekletilecek gıdalar, kurutulacak gıdalar vs. bozulmaması için SİTRİK ASİT kullanılır. Havva Hanım lütfen bilir bilmez görüşlerimizi kamusal alanda yaymayalım. Daha detaylı bilgi ve pişirme ustalığı için Breaking Bad belgeselini izleyebilirsiniz. (sirke: %5~20 asetik asit + %80~95 ölümcül bileşik: dihidrojen monoksit, esas uyarıyı hakettiği halde bu atlanmış). İyi yayınlar.

      Sil
    3. Merhabalar...
      Bu konuda bizi aydınlattığınız için teşekkür ederim. Sadece Havva değil bende hep Limon tuzunu veya hazır limon sularını oldukça zararlı olarak görürdüm. Sirkeye gelince muhtemelen evde yapılan organik sirke aynı değerlere sahip olmaz sanırım ?? Belgeseli en kısa zamanda izliyeceğim.

      Sil
  6. Sirke iyi bir çözüm olabilir ama benim naçizane tercihim kırmızı lahanayı çamaşır suyuna yatırmak olur Gülay Abla, biraz renginde dezanforme olabilir tabi ama sağlığımız için o kadarcık fedakarlıktan kaçınmamalıyız kanımca :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tansel o zaman sen öyle yap :)) biz seni ziyarete geliriz sonra :))))))

      Sil
  7. :)) Şirineler sizi. Canım istese de yiyemiyorum. Aslında, yemek yemek çok zor işmiş. Annem, bana kaşıkla yedirmeye başladığında ve ondan dahi yorulduğumda bunu anladım. Kendine iyi bak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar geçmiş olsun tatlım. Dinlende ayağa kalk bir an önce :)

      Sil
  8. ben de hep mrk ediyordum bu nasıl oluyo diye. faydalı olmaz mı çok faydalı bir bilgi oldu teşekkürler ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim o zaman. Umarım beğenirsin :)

      Sil
  9. bizim burada lahana hep çorba yapıldığı için bu lahanaya karşı bir yabancılık çekiyorum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Renginden mütevellitdir o yabancılık :)

      Sil
  10. ramazan geliyor lazım olur,kesin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen canım. Ama lif oranı yüksek olunca gaz yapma sıkıntısı artıyor :)))

      Sil
  11. iyi öğrenmiş oldum. bi de çorbası varmış lazlar yiyomuş galbağ :)

    YanıtlaSil
  12. şahsen limonla ve tuzla yumuşatıyorum zira sirkeyi tonik dışında kullanamıyorum :)) teşekkürler gülayım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende sirkenin kokusu olsun tadı olsun hiç haz etmem ama inan işkembe çorbası dışında bir tek kırmızı lahanada çok seviyorum sirkeyi :)

      Sil
  13. öff bir lahana bakayım dedim ama abartmışsınız ha ....

    YanıtlaSil
  14. gülaycan hanım sence bir kırmızı lahana için tarifi bu kadar uzatmanız abartı değil mi? :) peki ince ince mi kesmeliyiz yoksa kalın kalın mı? keserken kalın tahtayı mı yoksa ince tahtayı mı kullanmalıyız? tahta kullanmayıp mermer kullansak olur mu? süzgeçte yıkamasak direk yesek ne olur?

    YanıtlaSil
  15. Sevgili adsız....
    Bu iki mesajın da sana ait olduğunu düşünüyorum, üslup aynı çünkü.
    Sana yazdıklarımla ilgili bir cevap vermeyeceğim. Sadece keşke yazının uzunluğunu gördükten sonra okumaktan vazgeçip burayı terk etseydin yada önemli vaktini bana gereksizce yazı yazmak için harcamasaydın.
    Ama bana cevap yazarak aslında yazdıklarıma ne kadar değer verdiğini ve zamanını bana harcamak istediğin ortaya cıkıyor. Bunun içinde teşekkür ederim. Yazmak istersen yazdıklarını seve seve yayınlarım ama bu sana ilk ve son cevabım. Çünkü benim zamanım çok daha değerli.

    YanıtlaSil
  16. yıllardır hem annem hem ben deniyoruz bir türlü o restoranlardaki kırmızı lahana tadına ulaşamamıştık. hep sirkeyle deniyorduk. şimdi bir de limonla deneyeceğim kesin bu sefer olacak. çook teşekkürler ellerinize sağlık :))

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...