BERFİN

Lilypie Angel and Memorial tickers

30 Haz 2013

Dün misafirlerime yaptığım mezeler....

 
Merhabalar tekrardan.
Yazıma geçmeden önce hazırlıklarımı yaparken sevgili Işıl ablam uğradı kendisi eşimle bizi tanıştırıp evlendiren ve çok sevdiğim bir abla. Tabi benim için bu kadar önemli biri gelince kahvelerimizi de çok sevgili arkadaşım Özlemin bana yolladığı fincanlarda kahvemizi içtik ve yanında tabi ki Mevlana şekeri :)
Tekrar çok ama çok teşekkür ederim Özlem :)
 
Dün ailenin erkeklinin bize geleceklerinden bahsetmiştim.
Abim birde misafir getirmişti . Düşünün toplamda 5 erkek ve ben tekim.
Koşturmamı siz hayal edin.
Mangal yakmayı planlıyordum ama istemediler. Kızartma istediler.
Tamam dedim. Malum kızartmayı da erkenden hazırlayamıyorsunuz. Abim gelirken de mantı getirmişti İstanbuldan gelirken. Ev mantısı ama gerçekten çok lezzetliydi.
Birde benim şöyle bir sorunum var. Bizim evimiz eşimin ailesine ait yani bizim. 2 katlı üst katta biz oturuyoruz. Ama ev eski yalıtım yok. çatı aktarılacak v.s. üstelik oturduğum oda ve mutfak batıya bakıyor. Düşünün öğlenden itibaren güneş almaya başlıyor ve ben o sıcakta mutfakta boğuşuyorum. Artık nerelerimden ter aktı siz anlayın :)
Neyse belki içerler diye çorba yaptım. Tabi içilmedi.
Yola çıktıkları zaman aradılar bende ona göre hazırlıklarımı planlı yaptım.
Meze olarak patlıcan yoğurtlaması , kabak boranı , çoban salata ve börülce salatası yaptım.
Yemek olarak pirinç pilavı , patates kızartması, biber kızartması ve kuru köfte.
Tabi o koşuşturma içinde hazırladığım tabağın fotoğrafını çekemedim :(
Ama beni görseniz ağlardınız herhalde :)
 
Patlıcan yoğurtlaması
 
2 tane patlıcanı ocakta közlüyor ve hemen bir poşete koyup ağzını bağlıyor ve 2-3 dakika yumuşaması için bekletiyoruz.
Bekledikten sonra alıp kabuklarını soyup limonlu suyun içinde bir süre daha bekletiyoruz. Patlıcanları metal bir kaba sıkarak alıyoruz. İçine 2 diş sarımsak ve tuz ilave edip tokmakla dövüyoruz. Hazırladığımız yoğurdumuzu miktar vermiyorum ölçmedim çünkü ama çok olmayacak yoğurdu. Güzelce karıştırıp servis sırasında üzerine sızma zeytinyağı ilave ederiz.
 
 
Kabak Borani
 
Bu patlıcandan çok daha kolay.
Kabakları yıkayıp ister soyarız ister soymayız ve rendeleriz. Sıvı yağ ile tavaya alıp hafif kavururuz.
Yine yoğut hazırlarız içine sarımsak ve tuz ilave eder ve ılınan kabaklarımızı ilave ederiz. İçine varsa dereotu ilave ederiz. Yoğurtları göz kararı yapınca az ilave edin yeterli gelmezse ilave etmeyi sürdürün.
 


 
Çoban salatası.
Artık bunda tarifi olurmu demeyin belki bilmeyenler vardır.
Soğanları piyazlık doğrar ve tuz ile ovar ve yıkarız. Salatayı yapacağımız derin kabımıza alır ve içine  domates ve salatalığı küp küp doğrarız. Maydanoz ilavesi ile renklendiririz. Servis yapmadan hemen önce tuz , limon ve zeytinyağı ilavesini yapıp güzelce karıştırır ve afiyetle yeriz.

 
Ve sonuncusu Börülce Salatası. Bir gece öncesinden 1 bardak fasulyeyi ıslatırız . Sabah suyunu bir süzer yıkar ve tencereye bol su ile ocağa alırız. benim gibi üstünü örtecek kadar koyup işe dalmayın. Suyunu çekmiş ve hafif renk değiştirmişti. Ama Allahtan bir şey olmamıştı. Çok hamur olmadan haşlandığı zaman ocaktan alıp süzüyoruz. 1 adet soğanı piyazlık doğruyor ve tuz ile ovup yıkıyoruz. börülcemize ilave ederiz. içine domates, salatalık, maydanoz v ne isterseniz koyabilirsiniz. Ben birazda mısır ilavesi yaptım ve bence çok yakıştı. Yine servis yapmadan önce tuz , limon ve yağımızı döküp afiyetle yeriz.
Sağlıcakla kalın....


16 yorum:

  1. Allah razi olsun senden benim güzel arkadaşım.. Afiyetler olsun inşaallah.. Nasıl sevindim nasıl mutlu oldum anlatamam..:))
    Ohh senin gibi bir arkadaşım var vallahi ne kadar mutluyum..:))
    Sen şekerleri seversen ben daha değişik şekillerinden hep gönderirim sana. İzmitte belki değişik çeşitleri yoktur..
    Yemeklerine gelince bu kadar çok yemeği hepsini bir anda yaptığına vallahi maşallah diyorum ben bu kadar yemeği herhalde anca 1 haftada azar azar yaparım..:))
    Patlıcan yoğurtlama ve kabak boraniye bayılırım.. Bana Antakya lezzetlerini hatırlattı.. Kuru köfte yanında kızartma benim çocukluğumdan beri eeeennn sevdiğim yemektir inanır mısın nasıl zevklisin ve gelen misafirlerin ne kadar şanslılar cidden..
    Allah sevdiklerinden seni ayırmasın inşallah Gülaycığım tatlı dilli arkadaşım benim..:))
    Herkese çok çok selamlar..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah senden razı olsun canım arkadaşım. Sen yolladın bizde tadına vara vara yedik içtik. Şu anda tek temennim bu fincanlarda karşılıklı kahve içmek :)
      Sende çok marifetlisin niye öyle diyorsun :) Bakma yaptıklarım çok basit şeyler aslında :)
      Şanslı olmazmı misafirlerim hepsi bekar :) Eniştem ablam Didimde diye bekar babam annem ablamın yanına gittiği için bekar. Abim yıllardır dul, arkadaşı bekar. En azından hizmet eden vardı yani ben :)
      Ama aslında en şanslıları eşimdi içlerinde :)
      Amin canım Allah kimseyi sevdiklerinden ayırmasın inşallah :)
      Asıl tatlı dilli olan sensin vallahi. Çok ama çok öpüyorum Allaha emanet ol canım arkadaşım :)
      Aleyküm selam. Bendende çok selamlar....

      Sil
  2. Tatlı dilli arkadaşım benim..:))
    Bizim evde herkesin sana selamı var..:))

    YanıtlaSil
  3. ellerıne sağlık olsada yesek yazın en cok bu cesıtlerı severım

    YanıtlaSil
  4. Harika şeyler hazırlamışsınız birşey soracağım deneyimce üstün sünüz benden patlıcanları köz yaptıktan sonra hemen sıcak sıcak iken poşete koyacağım normsl poşetmi buzdolabı poşeti.. falan

    Birde metal kaba koymanın mantığı nedir bilmediğim için çok merak ettim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Estagfurullah :) şımartıyorsun beni :)
      Hiç önemli değil poşetin cinsi. Buradaki amaç buharın etkisiyle kabuklar yumuşasın ve kolay soyulsun.
      Aslında metal derken cam yada porselen dışında her hangi bir kap olabilir. İnan o kadar yorgunumki ne yazdığımın farkında bile değilim. Burada amaç tokmakla döverken cam yada porselen bir kap olursa kırılacak endişesi ile rahat dövemeyebiliriz. Ama metal yada plastık olursa o zaman rahat rahat patlıcan ve sarımsakları dövebiliriz. Burada bir dip not. Patlıcanları en büyük ocağa koy közlerken ve çok bekletmeden çevire çevire her yerini közle. Kabukları sertleştiği zaman anlarsın olduğunu. Sormak istediğin başka bir şey varsa lütfen sor. Bazı noktaları anlatmamışım atlamışım.
      Kolay gelsin :)

      Sil
    2. Yapıyorum şuanda abla altını da açtım çevire çevire yapıyorum ben çok güzel yaparım ama eksik oluyordu benimki çünkü içi.çok istediğim gibi olmuyordu demekki büyük ocağa koymadığım

      Ayrıca bendede o özellik var bir yemek tarifi verirken bazen atlayabiliyorum

      Sil
    3. Haydi bakalım bitince bizimle paylaşda bir de senin elinden çıkanı bir görelim....

      Sil
  5. Ellerine sağlık Gülaycım,bu sıcaklarda epey koşturmuşsun,yazık bekar erkekler ne çok sevinmişlerdir hazırladıklarını görünce:)
    Bizde yarın yola çıkacağımız için bende büyük oğlana evde biz yokken yiyeceği pratik şeyler hazırlıyorum iki gündür sıcakta zor oluyor gerçekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Giderlerken pek memnunlardı. Demekki sevinmişler :)
      Sana da kolay gelsin hakikatten çok zor bu sıcaklarda yemek yapmak :( Hayırlı yolculuklar size canım :)

      Sil
  6. ablacım bu saatte yapılır mı bu??
    ağzımın suyu aktı :))
    ellerine sağlık..
    börülce salatasını hiç denememiştim en kısa sürede yapıcam..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapılır be canım. Bunlar kilo aldıran şeyler değil :)
      Böğrülce seviyorsan dene biz çok sevdik :)
      Sevgiler benden....

      Sil
  7. öğrenci evinden kurtulmama az kaldı :) ben de böyle güzel yemekler yiyeceğim yakında.. elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim.
      İnşallah canım hayırlısı ile öğrenci evinden kurtul :)
      Sevgiler...

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...