6 May 2013
5 May 2013
Şirinyalı, Bahar ve Annemler
Selam
Cuma günü annemdeydim. Annemin kiracısı Necla ablama sürekli bir dahaki gelişim sana olacak diyip duruyordum ama bir türlü fırsat olmuyordu. Bende cuma sabahtan gittim. Önce amcaları ziyaret ettim uzun zamandır uğramamıştım. Sağolsun Necla abla çok güzel mamalar yapmıştı fotoğraflarını çektim o sorun değilde asıl sorun tarifleri almaya gelince başladı.
Cuma günü annemdeydim. Annemin kiracısı Necla ablama sürekli bir dahaki gelişim sana olacak diyip duruyordum ama bir türlü fırsat olmuyordu. Bende cuma sabahtan gittim. Önce amcaları ziyaret ettim uzun zamandır uğramamıştım. Sağolsun Necla abla çok güzel mamalar yapmıştı fotoğraflarını çektim o sorun değilde asıl sorun tarifleri almaya gelince başladı.
4 May 2013
Kitaplar ve Ciğer Yahni
Selam . Evet başlığımız kitaplar ,kitap okumayı gerçekten çok severim 1 yılda okuduğum kitap sayısı değişiyor aslında sanırım hepimizin öyle oluyordur. Bazen okumak istersin fırsat yaratmakta zorlanırsın bazen fırsatın olur bir türlü kitabı eline alıp okuyamazsın :)
Bu aralar okuma konusunda tembelim. Ama tekrar kendimi toparlayıp düzelmem lazım. Havalar güzel hiç bir şey yapamazsam kitabımı alıp seka park a gidip battaniyemi serip okuyabilirim :) İmkan çok sizde benim gibi bu aralar okumak konusunda tembellik yapıyorsanız yapmayın. Kitap okumak gerçekten insanı rahatlatıyor. Artı kelime haznemizi genişletiyor ve daha sayamayacağım kadar çok yararı var.... Haydi kendinize bir iyilik yapın ve kitap okuyun :)
Bugünkü tarifimse Ciğer Yahni bu tarifi çok değerli Canan Efendigil Karatay'ın Karatay Mutfağı adlı kitabından. Karatay'ın sağlıklı yaşam tüyoları ile 10 kg verdim önümde 20 kg daha var :) Neyse bu başka bir hikaye ....
Malzemeler :
YAPILIŞI :
Bu aralar okuma konusunda tembelim. Ama tekrar kendimi toparlayıp düzelmem lazım. Havalar güzel hiç bir şey yapamazsam kitabımı alıp seka park a gidip battaniyemi serip okuyabilirim :) İmkan çok sizde benim gibi bu aralar okumak konusunda tembellik yapıyorsanız yapmayın. Kitap okumak gerçekten insanı rahatlatıyor. Artı kelime haznemizi genişletiyor ve daha sayamayacağım kadar çok yararı var.... Haydi kendinize bir iyilik yapın ve kitap okuyun :)
Bugünkü tarifimse Ciğer Yahni bu tarifi çok değerli Canan Efendigil Karatay'ın Karatay Mutfağı adlı kitabından. Karatay'ın sağlıklı yaşam tüyoları ile 10 kg verdim önümde 20 kg daha var :) Neyse bu başka bir hikaye ....
Malzemeler :
- 250 gr dana ciğeri
- 1 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay bardağı sıcak su
- yarım çay bardağı üzüm sirkesi
- Kristal kaya tuzu,karabiber,pulbiber
- Maydanoz
YAPILIŞI :
- İnce zarını çıkardığınız ciğeri iri kuşbaşı şeklinde doğrayın.
- Doğradığınız ciğeri cam bir kaseye koyun, ,zerine sirke ilave edin, karıştırın ve 5-10 dakika dinlendirin.
- Bu arada kuru soğanı soyun, piyazlık şekilde doğrayın. Maydanozları da yıkayıp ince ince doğrayın. Salçayı bir çay bardağı suyla karıştırıp durultun.
- Yayvan bir tencereye tereyağını koyup kısık ateşte eritin, doğranmış kuru soğanı, ciğeri ( üzerindeki fazla sirkeyi süzdürüp) tencereye koyun. Üzerlerine salçalı suyu ilave edin. Hepsini güzelce karıştıtıp, tencerenin kapağını kapatın, kısık ateşte pişirmeye bırakın.
- Arada kontrol edin, ciğer yumuşamaya başlayınca tuz, karabiber ve pul bibe serpin. 5-10 dakika daha pişirin ( ciğer yumuşayınca ve saldığı suların çoğunu çekince yahni yemeğe hazır)
- Daha sonra ateşi söndürün, doğranmış maydanozları yahninin üzerine serpiştirin ve sıcak servis yapın.
3 May 2013
işkembeli nohut
Malzemeler :
- 150 gr. işkembe
- 2 bardak haşlanmış nohut
- 1 kaşık salça
- 1 orta boy soğan
- tuz
- Baharat (isteğe bağlı)
Yapılışı:
Önce işkembeyi az bir miktar su ile haşlıyoruz. Tencereye soğanları doğruyoruz ve çok az sıvıyağ ekliyoruz. ( işkembe yağlı olduğu için sıvıyağ miktarını az tutuyorum ) soğanları tencerede çok az pişiriyoruz ( ben soğanı yağ ile kavurmaktan yana değilim kavurmadan yapmak çok daha yararlı ama siz kavurmak isterseniz kavurabilirsiniz) salçayı ekleyip işkembeleri de suyu ile beraber ilave ediyoruz. suyu kaynamaya başladıktan sonra içine haşlanmış nohutları da ilave ediyoruz. eğer suyu az geldiye kaynamış su ilave ederiz ( püf noktası : eğer soğuk su koyarsak baklagiller sertleşir.) eğer çok sulu sevmiyorsanız daha fazla su ilave etmezsiniz fakat sulu seviyorsanız isteğinize göre su ilave edebilirsiniz.nohut ve işkembenin lezzeti birbirine karıştığında ki bunu lezzetinden anlarsınız tuzunu ve nanesini ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun...
2 May 2013
1 Mayıs ve arkadaşlarla kahvaltı
Dün sizinle paylaşım yapamadım çok yoğundum . Ama telafi edeceğim. Bugün kahvaltıya arkadaşlarımız gelecek ,malum biraz hazırlık yaptım . Öyle aman aman bir şey yapamadım çünkü bir yandan yazlıkları çıkartma kışlıkları kaldırma işleri ile uğraştım. Bilirsiniz ki bayağı yorucu bir iş bu.
Evet arkadaşlarımız geldi güzelce yemeklerimizi yedik ,zaten sofradaki sohbet hiç bir şeye benzemez. Çok sık görüşemeyince de laf hiç bitmedi...
Benim yaptıklarım bazlama, çiğ börek ve güveçte sucuklu yumurta. Yalnız sucuklu yumurta biz sofraya oturduktan sonra pişdiği için onu görüntüleyemedim. ama ilk fırsatta sizinle paylaşacağım. Hoş bir sunum istiyorsanız mutlaka deneyin...
Haydi artık fotoğraflar ve tarifler....
Bu sofranın genel görüntüsü ama tam hazır değil.
Bu da bugün kü halim. Geçen sene elbiselerimden birini kullanarak dikmeye niyetlendim ama sağolsun canım arkadaşım Derya bana fırsat vermedi ve o dikti bana. Geçen sene giydiğimde 9 kg fazlam vardı onlar gidince elbisem daha güzel durmaya başladı. Tekrar ellerine sağlık canım arkadaşım...
Evet arkadaşlarımız geldi güzelce yemeklerimizi yedik ,zaten sofradaki sohbet hiç bir şeye benzemez. Çok sık görüşemeyince de laf hiç bitmedi...
Benim yaptıklarım bazlama, çiğ börek ve güveçte sucuklu yumurta. Yalnız sucuklu yumurta biz sofraya oturduktan sonra pişdiği için onu görüntüleyemedim. ama ilk fırsatta sizinle paylaşacağım. Hoş bir sunum istiyorsanız mutlaka deneyin...
Haydi artık fotoğraflar ve tarifler....
Bu sofranın genel görüntüsü ama tam hazır değil.
Bu da çiğ börek yani Tatar böreği yalnız benimki çok yağ çekti .Tarifi annemineli sitesinden .
Tarifi size birebir aynısını veriyorum :
Malzemeler:* 2,5 su bardağı beyaz un
* 1 çorba kaşığı sirke
* 1 çay bardağı su (yetmezse ilave edin)
* Yarım çay bardağı sıvı yağ (isteğe bağlı)
* Tuz
İç Malzemesi:
* 250 gr az yağlı kıyma
* 1 adet incecik kıyılmış kuru soğan
* Tuz, karabiber
* 1/2 çay bardağı su
Yapılışı: Un,su, tuz,sirke (sıvı yağ istenilirse) kulak memesi kıvamında iyice yoğurun. Hamuru 40-45 dakika nemli bez altında dinlendirin. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapın, her bezeyi tabak büyüklüğünde açın, Diğer tarafta kıymayı soğan,tuz ve karabiber ile iyice karıştırın, harca su ekleyin ve açılan her hamurun bir tarafına malzemeden 1 kaşık koyun, hamurun bir tarafına iyice yayın, diğer tarafını üzerine kapatın yarım ay şeklinde olsun, elinizle iyice bastırın ve,kenarlarını çay tabağı ile kesin, kızğın yağda arkalı önlü kızartın. Kağıt havlu üzerinde yağını süzdürün,sıcak sıcak servis yapın..
Afiyet Şeker Olsun...
Tarifi size birebir aynısını veriyorum :
Malzemeler:* 2,5 su bardağı beyaz un
* 1 çorba kaşığı sirke
* 1 çay bardağı su (yetmezse ilave edin)
* Yarım çay bardağı sıvı yağ (isteğe bağlı)
* Tuz
İç Malzemesi:
* 250 gr az yağlı kıyma
* 1 adet incecik kıyılmış kuru soğan
* Tuz, karabiber
* 1/2 çay bardağı su
Yapılışı: Un,su, tuz,sirke (sıvı yağ istenilirse) kulak memesi kıvamında iyice yoğurun. Hamuru 40-45 dakika nemli bez altında dinlendirin. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapın, her bezeyi tabak büyüklüğünde açın, Diğer tarafta kıymayı soğan,tuz ve karabiber ile iyice karıştırın, harca su ekleyin ve açılan her hamurun bir tarafına malzemeden 1 kaşık koyun, hamurun bir tarafına iyice yayın, diğer tarafını üzerine kapatın yarım ay şeklinde olsun, elinizle iyice bastırın ve,kenarlarını çay tabağı ile kesin, kızğın yağda arkalı önlü kızartın. Kağıt havlu üzerinde yağını süzdürün,sıcak sıcak servis yapın..
Afiyet Şeker Olsun...
Bazlamalarım da çok lezzetliydi tarifi dilrubasultan dan aldım . Yapmak isteyenlere şiddetle tavsiye ederim...
Bazlamanın tarifinide size birebir veriyorum :
Yaklaşık olarak 4 kişilik bir aileye ;
4 su bardağı un,
Bezelerimiz kabarırken tavamızı ocağın büyük gözünde ısınmış olarak hazırlayalım. Oklava, merdane yada hamurumuzun yumuşaklığına göre unlayarak elimizle şekil verdiğimiz bezeleri (tavamıza sığacak büyüklükte) tavamızda iki tarafı da kızaracak şekilde çevirerek pişirelim.
Bazlamanın tarifinide size birebir veriyorum :
Yaklaşık olarak 4 kişilik bir aileye ;
4 su bardağı un,
Yarım kibrit kutusu yaş maya,
Tuz ve ılık su…(yeteri kadar)
1 yemek kaşık yoğurt
Yarım çay kaşığı karbonat
Derin bir kaba unu, mayayı ve tuzu koyup, elimize yapışır kıvamda bir hamur elde edinceye kadar yeteri kadar ılık su ile karıştırarak yoğuralım. Elde ettiğimiz hamurun üzerini iyice sarıp hamur kabarana kadar mayalandıralım. Mayalanan hamurumuzun üzerine 1 kaşık yoğurtla karbonatı üzerine sürüp tekrar yoğuralım.
Yoğurduğumuz hamurdan tavanızın büyüklüğüne uygun olarak bezeler alarak unladığımız bir yere koyalım. Bezelerin üzerine un serpip bir örtüyle kapatıp bir süre bekleyelim. Bu sürede bezelerimiz biraz daha kabarmış olacaklar.Bezelerimiz kabarırken tavamızı ocağın büyük gözünde ısınmış olarak hazırlayalım. Oklava, merdane yada hamurumuzun yumuşaklığına göre unlayarak elimizle şekil verdiğimiz bezeleri (tavamıza sığacak büyüklükte) tavamızda iki tarafı da kızaracak şekilde çevirerek pişirelim.
Bu da bugün kü halim. Geçen sene elbiselerimden birini kullanarak dikmeye niyetlendim ama sağolsun canım arkadaşım Derya bana fırsat vermedi ve o dikti bana. Geçen sene giydiğimde 9 kg fazlam vardı onlar gidince elbisem daha güzel durmaya başladı. Tekrar ellerine sağlık canım arkadaşım...
Etiketler:
1 mayıs,
arkadaşlık,
bazlama,
çiğ börek,
dikiş,
dostluk,
el işi,
elbise,
kahvaltılık,
yemek
1 May 2013
İzgara Uskumru
Günaydınlar...
Biraz acelem olduğu için yazıyı çok uzun tutamayacağım. Telafi edeceğim söz ...
Izgara Uskumru
MALZEMELER
YAPILIŞI
Vaktiniz varsa 3-4 saat önceden temizlenmiş Uskumrularınızı ( başka herhangi bir balık olabilir) kapaklı bir saklama kabına alır her tarafına tuz ve karabiber eker ve ağzı kapalı bekletiriz.
Izgaramızı ısıtır ve balıkları koyacağımız noktaya sadece yağı süreriz fazlasını değil. Üzerine de uskumruları koyarız. İki taraflı nar gibi kızartır ve mevsim salatası ile sunarız...
Not: Uskumru oldukça yağlı bir balık tereyağını az kullanmamın nedeni bu. Ama daha az yağlı bir balıkta çok daha fazla tereyağı kullanılabilir.
Biraz acelem olduğu için yazıyı çok uzun tutamayacağım. Telafi edeceğim söz ...
Izgara Uskumru
MALZEMELER
- Kişi sayısı kadar Uskumru
- Tuz
- Karabiber
- Tereyağı
YAPILIŞI
Vaktiniz varsa 3-4 saat önceden temizlenmiş Uskumrularınızı ( başka herhangi bir balık olabilir) kapaklı bir saklama kabına alır her tarafına tuz ve karabiber eker ve ağzı kapalı bekletiriz.
Izgaramızı ısıtır ve balıkları koyacağımız noktaya sadece yağı süreriz fazlasını değil. Üzerine de uskumruları koyarız. İki taraflı nar gibi kızartır ve mevsim salatası ile sunarız...
Not: Uskumru oldukça yağlı bir balık tereyağını az kullanmamın nedeni bu. Ama daha az yağlı bir balıkta çok daha fazla tereyağı kullanılabilir.
29 Nis 2013
Fırında Mantar
Selam arkadaşlar. Bugün pazartesi haftanın başı . İnsan çalışmayınca pek bunları dert etmiyor :) yani benim gibi ... Bugün benim pazarım vardı. Eşimle beraber sabah pazara gittik . artık yavaş yavaş yaz sebze ve meyveleri çıkmaya başlamıştı. Diyeceksiniz ki hiç eksik oldu mu aslında hayır olmadı ama sizde benim gibi her şeyi mevsiminde yemekten yanaysanız o zaman daha yeni almaya başlamışsınızdır. Charliston biberler ve köy biberleri harika görünüyordu dayanamadım aldım. Normalde artık pek kızartma yapmıyorum fakat yazın geldiğini bence en güzel kızartmayla anlayabilir. üzerine de mis gibi sarımsaklı yoğurt yada domates sos. Neyse vereceğim tarifle de hiç alakası yok yazdıklarımın :) Geçelim tarife
Fırında Mantar ( Ablamın tarifi ile)
Herkes fırında kaşarlı mantarı çok sever inanırım ama nedense yapımı ne kadar kolaysa pişirmesi o kadar uzun. Peki bunun kolay bir yolu var desem . Evet çok kolay ve inanılmaz lezzetli. Tamam tamam ver artık tarifi dediğinizi duyar gibiyim .
Malzemeler ( 2 kişilik )
- Yarım kg. kültür mantarı
- 1 kase veya arzuya göre kaşar peyniri
- yarım kaşık tereyağı
- tuz,karabiber
Yapılışı:
Önce bir tencere su koyup kaynaması içi nocağa alırız diğer yandan mantarları istediğiniz şekilde temizlersiniz büyükleri 4 parçaya küçükleri 2 parçaya böleriz.Su kaynamaya başladığında içine biraz tuz ve limon ekleriz. (limon burda mantar kararmasın diye konuluyor) Makarna haşlar gibi haşlarız. Yumuşadıktan sonra ocaktan alıp süzeriz. Güveç yada fırına dayanıklı bir kabın dibini tereyağımız ile yağlarız. içine mantarlarımızı ,tuz karabiberi ve en son üzerine rende kaşarı ekler ve doğruca fırına veririz. Üzerini istediğiniz kadar kızartıp sofraya getirip afiyetle yersiniz ....
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)