Sayfalar

29 Kas 2013

KIZIL TAVŞAN- TOM CLANCY

 
 
Yazar hakkında hiç bir şey bilmiyordum kitabı okumaya karar verince.
Genelde isimleri hoşuma gidince bile kitabı alıp okuyabilirim :)
Tabi severim yada sevmem o da başka bir konu :)
Tabii az biraz araştırınca yazarın zaten çok ünlü olduğunu ve 01. Ekim 2013 yılında yani yaklaşık 2 ay önce vefat ettiğini öğrendim.
Etkinlik sayesinde onu da anmış oluyoruz..



 
 
Kitap Adı     :   Kızıl Tavşan
Yazarı          :   Tom Clancy
Yayınevi      :   Epsilon
Çeviri           :  Sedef Üçtuğ
Sayfa Sayısı : 629
 
KİTAP HAKKINDA:
 
Tom Clancy tüm dünyayı sarsan politik bir dramı anlattığı olağanüstü bir romanla pek çok kitabının baş kahramanı olan, sevimli ve zeki Jack Ryan'ın ilk günlerine dönüyor.
Jack Ryan, geçici bir görevle İngiltere'de bulunmakta ve yazmakta olduğu bir kitap hakkında araştırma yapmaktadır. (Henüz Amerikan Başkanı ya da CIA Başkanı olmamış ve Beyaz Saray'a yönelik terörist saldırılara karşı mücadeleye girişmemiştir, hatta adı Kızıl Ekim olan denizaltı da Atlantik'teki o maceralı yolculuğa çıkmamıştır. Tarihçi ve hoca olan Ryan o zamanlar daha yeni emekliye ayrılmış bir Deniz Piyadesi'dir.) IRA teröristleriyle giriştiği bir dizi kanlı çatışma sonucunda, CIA Başkan Yardımcısı Koramiral James Greer'in -ve tabii İngiliz SIS Başkanı Sir Basil Charleston'ın- dikkatini çekmiş, Greer ona bağımsız çalışan bir analizci olarak aralarına katılmasını teklif ettiğinde, öteki işlerini de sürdürebileceğini düşünen Ryan hemen kabul etmiştir. Geri çevrilemeyecek bir fırsattır bu. Ancak işe başladığı gün önüne konan son derece sıradışı bir belge ona diğer işlerinin hepsini unutturur. Yeni Papa, İkinci Jean Paul, Varşova'ya gönderdiği bir ültimatomda, eğer hükümet baskılarını sürdürmekte ısrar ederse, Papalıktan istifa edip halkının yanına dönmek zorunda kalacağını bildirmektedir. Jack Ryan, bu mektubun çok vahim sonuçlar doğuracağını düşünür.
Aynı anda Moskova'da başka biri de aynı şeyi düşünmektedir. KGB Başkanı Yuri Andropov okuduğundan hiç de memnun kalmamış, bu tehdidin kendisi ve ülkesi için doğurabileceği sonuçları düşünerek tedirgin olmuştur. Uğruna hayatını tükettiği her şeyin tek bir adam yüzünden dağılıp yok olması ihtimali çıkmıştır ortaya. Ama o adamı da durdurabilecek bir adam bulunabilir. Ne denli güçlü olursa olsun eninde sonunda Papa da bir ölümlü değil midir? Ölümün gelmesini kolaylaştıracak bir Türk bulmak o kadar da zor olmasa gerek. Böylece akla hayale sığmayacak olaylar birbirini takip eder ve birdenbire her şey sadece liderleri değil, ülkeleri de alaşağı edecek boyutlara ulaşır. Ryan birkaç hafta içinde kendini bir olaylar zincirinin, acemi bir CIA analizcisinin aklının bile ermeyeceği son derece tehlikeli bir oyunun içinde bulur. 
 
 
BENİM GÖRÜŞÜM:
 
Açıkçası siyaset içerikli kitapları oldum olası sevmem ama bu kitap hiç tahmin ettiğim gibi çıkmadı.
Çok severek okudum evet belki çok uzun zaman oldu okumaya başlayalı ama vakitsizlikten okuyamadım.
 
Okumak isteyenlere bir fırsat vermelerini tavsiye ederim...
 
 
 
 
YAZAR HAKKINDA:
 
Tom Clancy, 12 Nisan 1947'de, ABD'nin Maryland eyaletinin Baltimore kentinde doğdu.Clancy Loyola College üniversitesinde İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrenimi gördü. Clancy ABD Ordusu'nda görev yapmak için başvuruda bulundu, ancak görme bozukluğu sebebiyle orduya alınmadı.
Yazarlığa adım atmadan bir süre sigortacılık yapan Clancy, 1993 yılında bir grup yatırımcı ile ortak olarak ABD Büyük Beyzbol Ligi'nde mücadele eden Baltimore Orioles beyzbol takımını satın aldı.  Clancy bu takımın halkla ilişkiler yöneticiliğini de yürütüyordu.

Yapıtlarında ABD'ye düşman ülkeler olarak genellikle Sovyetler Birliği/Rusya, Çin, Hindistan, Japonya ve İran'a yer veren Clancy, buna karşılık İngiltere, Pakistan ve Suudi Arabistan'ı ABD'nin yakın ve sadık müttefikleri olarak betimledi.
En ünlü romanlarından bazıları: Kızıl Ekim (The Hunt for Red October), Tehlikeli Oyunlar (Patriot Games), Beyaz Tehlike (Clear and Present Danger), Onur Borcu (Debt of Honor) ve Kesin Emirler (Executive Orders).
Bilgisayar oyunu için de danışmalık yapan Clancy ismini bu yapıtlara marka olarak verdi. Clancy, askeri ve teknolojik konularla ilgili bir dizi belgesel de yaptı.
Romanları en çok satanlar listelerinden inmeyen Clancy'nin mal varlığı 2002 yılında Forbes tarafından 47,8 milyon dolar olarak tahmin edilmişti. 

1 Ekim 2013 yılında vefat etti...


2 yorum:

  1. bak bu kitabı dıydum ama okumadım.elime geçerse bir şans kesinlikle vereceğim :))

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...