Sayfalar

23 Nis 2018

BERFİNLE NASIL GİDİYOR ( 42,5 aylık)


Selammm.

Öncelikle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu olsun. Değerlerimiz yaşatalım ve çocuklarımıza öğretelim lütfen...

Evet Berfin'le ilgili yazımın  üstünden 1,5 ay geçmiş. Bir değerlendirme yapmak lazım dedim. Zaman zaman üst seviye hareketler devam ediyor tabii. Ama bir şekilde tolere etmeye çalışıyorum. Mesela uyku zamanı yaklaştığında, uyku zamanı bir sebepten dolayı geçmiş ve uyumamışsa, uykusunu almadan uyanmışsa :)

Evet çoğu sebep uykusuzluk. Hatta o uykusuzluk yüzünden başına olur olmaz kazalar geliyor. En son geri geri giderken keskin bir dönüş yaptı ve suratını sandalyeye çarptı ve morardı tabii.
Sakin kalmaya çalışıyorum bu zamanlarda. 

Birde artık havadan mı desem, sudan mı desem sinirli halleri oluyor. O zaman da telefonun kulaklıklarını kulağıma takıyor ve yüksek sesle bir şeyler dinliyor ve ona dikkat etmemeye çalışıyorum :)


Diğer şeylere gelirsek. Çocukları kıyaslamak doğru değil o yüzden çocukların fiziksel becerilerini kıyaslamayın. İnanın 1 gün bile fark ediyor. Ama gözlemleyin en azından kendi çocuğunuzun bazı şeylerde daha başarılı olduğunu görürsünüz. 
Mesela ablalar teyzeler der ya " Maşallah ne kadar akıllı" Böyle bir şey yok. Bu zamanda çocuğunuz uzman tarafından üstün zekalı tanımı konmamışsa hiç öyle havalara girmeyin. Hepsi aynı. Hepsi cin gibi...

Berfinin yaptıklarına gelince. Yaklaşık 1 aydır çorap ve hırka gibi şeyler dışında kendi kendine giyiniyor.  Daha önce de giyiniyordu ama canı isterse. Şimdi artık uyku saatti gelince hemen pijamalarını giyiyor. Hatta onu beğenmezse dolaptan hepsini tek tek giyip hangisini isterse onu giyiyor. Favorimiz Sevimli Canavar figürleri olan. Odasında kirli sepeti var. Çıkartıp kirli sepetine atıyor hatta bir kere bile giyse atıyor :) Te Allam. 

Ayakkabısını da giymeye başladı. Terlikle bir sıkıntımız yok hatta ben daha 1 yaşındayken sağ sol kavramını öğrensin diye hep sağ sol diyordum. Şimdi bile ayakkabı yada terliği yanlış giyse ve uyarsak yaptığı şey ayakkabılarını eline alıp düzeltmek ve inanın o şekilde hiç öğretmedim. Bazı anneler ayakkabı yada terliğin içine ikiye bölünmüş çıkartma yapıştırıyorlar. O nu hiç yapmadım ama sağ sol kavramından bunu kendi çıkarttı. ( aferin Kızıma) Ayakkabının dilini çıkartmayı arada unutmasa daha iyi olacak ama neyse. Zaten yemek konusunda bir sıkıntım yok BLW yapmıştım. Sadece çok dağınık yiyor onu da zamanla düzeltir sıkmıyorum sonuçta ben temizliyorum. Sıkıp yemekten soğutmaya gerek yok. 

Uyku da aynı şekilde uyku eğitimi çok uğraştım ama hastalıklı bir dönemde ve anne ziyaretleri vs. derken beraber yatmaya çok alıştı ve yalnız yatamıyordu. 1 aydır artık o da düzene girdi çok şükür. artık kitabını okuyup sonra bolca öpüşüp koklaşıp yatırıp çıkıyorum. Ama o uyuyana kadar sürekli laf atıyor, konuşmaya çalışıyor yada bize sarılmaya gelmeyi bahane ederek beraber yatmak için bahane uyduruyor :) uyanık ... Bazen beraber yatıyoruz ama bunu genelde öğlen yapmaya çalışıyorum. 
Tuvaletini 2-3 aydır tek başına yapıyor hatta çoğu zaman haberim bile olmuyor. Bu da bir rahatlık. Tabii temizlerken genelde arkadan temizliyor ( ben yıkar ve silerken arkadan yaptığım için)  bende hemen uyarıyorum önden temizliyor. Banyosunu kendi kendine yapıyor. Ben saçını yıkıyorum, genelde sabunlanmasını da ona bırakıyorum sadece tuvalette tam temizlenmediği için özel bölgelerde ben müdahale ediyorum.

El becerileri ve oyuna gelirsek. Berfin benim gibi maymun iştahlı her şeyle oynar. Bazı çocuklar gibi özellikle arabalar, yada bebekler değil. Yapboz yapmayı çok seviyor en çok yapbozu var. her boyuttan yapıyor. en küçük parçalı olanları bile yada +5 yaş olanları diyelim ( aha benim çocuğum çok zeki!!) arabalarla da oynar. bebeklerle de, Ama yapboz oynamak kadar çok sevdiği bir şey daha var o da yazıp çizmek. Uzun zamandır Cin Ali yapıyordu. Şimdi suratlar yapıyor. Nereye bulsa yapıyor. Kara tahtası, yazı tahtası, defter, karton, duvarlar, koltuk .... uyardıktan sonra beraber temizliyoruz. 

Yani genele bakınca Berfin pek çok yaşıtı yada üst yaşıtlarından daha önde ama bazı şeylerde yeni yeni başlıyor. Kısaca çocuğunuz  mükemmel değil, tıpkı bizim gibi. 
Bir sonraki yazım da manevi yönden ele almayı planlıyorum. 

Umarım yazım bir kaç anneye yardımcı olur. Sadece şunu söylemek istiyorum sabır gerçekten sabır lazım ve olumlu insanlar. Çevrenizde sizi yada çocuğunuzu eleştiren insanlar varsa dinlemeyin uzak durun. O onun çocuğu bu sizin. Size yardımcı olup üzerinizden yük almaya yada ruhsal olarak rahatlatmaya çalışan insanlarla birlikte olun. Bu size en büyük tavsiyem...

2 yorum:

  1. Bu yazılara devam edersin umarım. Çocuğum yok ama merakla okuyorum.

    Bir de iki ufak önerim olacak. Yazının başında Berfin'in kaç aylık olduğundan bahsedersen okuyan kişiler karşılaştırma yapabilir. Bir de paragraflar arasında boşluk bırakırsan daha kolay okuyabiliriz :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Şulecim :)
      Önerilerini dikkate alıp gerekli düzeltmeleri yapacam. Çok teşekkürler :)

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...