Günaydın ve hayırlı Cumalar İnşAllah hepimize.
Yine insanları ikiye ayıran bir lezzet ile karşınızdayım.
Kimisinin çok sevdiği kimisinin de asla ağzına bile koymadığı bir lezzet.
Bu börekle benim tanışmam biraz geç oldu.
Nakış kursuna gidiyordum.Tam gün olduğu ve eve uzak olduğu için herkes yanında bir şeyler getiriyor ve ortaya koyup hep beraber yiyorduk.
Bu gariban Balkabaklı börek her defasında sofraya gelir ve hiç tadına bakılmadan kalırdı.
Ben ilk kez tatlı bir börekle karşılaştım ve hiç yemediğim için ve küçük olduğumdan dolayı hiç mantıklı gelmemişti.,
Üstelik bu börekler hepsi el açması .
hazır yufkada değil.
Neyse bir gün acıktım ve yiyecek bir şey kalmamıştı bu börek dışında.
İstemeye istemeye ağzıma bir lokma attım veeeeeeeeeeeeeeee
Sanırım o an da aşk kelimesinin karşılığını ilk kez keşfetmiş oldum :))
O günden sonra artık bu börek sofrada kalmıyordu.
Hatta arkadaşların anneleri yaptığı zaman bana özel getiriyorlardı.
Şİmdi bu tarifi geçenlerde sevgili arkadaşım Havva'da gördüm. Yada sizin tanıdığın adı ile Kedili evin tarzı blogunun sahibi.
O da Mutfakta 1 inci blogundan almış.
Havva aşama aşama fotoğraflamış bizim için.
Genel olarak iyidi ama bana tahinden dolayı biraz ağır geldi.
İsterseniz tahinli isterseniz tahinsiz ama mevsimi bitmeden mutlaka bu tarifi deneyin...
Tarifi siteden alıp direkt veriyorum..
Malzemeler:
3- 4 tane yufka
1 kase tahin
1kase tozşeker
1 kase iri kıyılmış ceviz
2-3 dilim balkabağı
1 çay bardağı sıvıyağ
üzerine sürmek için:
yumurta
2 kaşık yoğurt
1 tatlı kaşığı tozşeker
susam
Yapılışı:
Önce arkadaşlar böreğin iç harcı olan kabağı rendeleyin ve suyunu sıkın.
Sosu için tahin ve sıvıyağı karıştırın.
Bir yufkayı serin, üzerine tahin ve sıvıyağ karışımından gezdirin ve yufkanın her tarafına sürülmesini sağlayın.Tozşeker ve ceviz serpip yufkayı ikiye bölün.Böldükten sonra rulo yapın ve etrafında gül böreği yapar gibi döndürün.Yağlanmış tepsiye yerleştirin.
Diğer yarısına da aynı işlemi uygulayın ve onu da tepsideki böreğin etrafına sarın.
Kalan yufkalara da aynı işlemleri uygulayın, böreği kol böreği şeklinde tepsiye yerleştirin. Yani tüm yufkaları birbirinin etrafına sararak bir tepsi börek elde edeceksiniz.
Üzeri için yumurta, yoğurt ve şekeri çırpıp böreğin tamamen üzerine sürün.Bol susam serpin.
160 derece ısıtılmış fırına verip kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkarınca üzerine hemen avucunuzla biraz su serpiştirip üzerini örtün, içini çekmesini sağlayın.
Biraz ılınınca dilimleyip bir güzel yiyin.Afiyetler olsun arkadaşlar.
Bu börek ılık tüketildimi çok daha lezzetli oluyor, eğer artarsa ısıtıp öyle tüketin, tahin ve balkabağı, bir de ceviz birbirine öyle lezzetli bir uyum sağlıyor ki anlatamam, yedikçe yiyesiniz geliyor. Tabi bu söylediklerim balkabağını sevenler için geçerli, bunu hiç sevmeyenlerimiz de var tabiiki.Sevenlere denemeleri tavsiye olunur ayrıca bu böreği bütün kol böreği şeklinde değil de yufkaları dörde bölüp tek tek gülbörekleri şeklinde de hazırlayabilirsiniz.Bir de hazır baklava yufkasıyla da yapabilirsiniz, daha çıtır bir börek elde edersiniz.
ohh harika görünüyor
YanıtlaSilTeşekkürler :)
SilBen böreği yemem Gülay'ım yapmadıkça :)
YanıtlaSilSen iste yaparım ne olacak tatlım :)
SilÇok enteresan bir tarifmiş.ben bayılıım kabağa ama eşim hiç sevmez.denemeye değer gibi ama tereddütte kaldim şimdi :)
YanıtlaSilBenim de eşim yemez. o yüzden ben tek yufkadan kendime göre yaptım.
SilYalnız dediğim gibi tahinli bana biraz ağır geldi. Ama yine de sen bilirsin :)
nefis bir börek olmuş.. elinize sağlık
YanıtlaSilTeşekkürler :)
Silannem sürekli yapar tahinsiz olanını çok hafif oluyor,çok severim.ellerine sağlık canım:)
YanıtlaSilBen ilk kez tahinli yaptım ve bana biraz ağır geldi. Mide hassa olunca herşey ağır geliyor bazen :)
SilAnneciğinin de ellerine sağlık canım :)
balkabağının böreğide olurmuymuş ya :) ama farklı bir tad olduğu kesin denemek lazım :)
YanıtlaSilsevgiler canım...
İlk kez mi duyuyorsun gerçekten ...
SilHani yemeyenlerle karşılaştım ama duymayanı hiç bilmiyordum :))))))
Denersen az bir miktar yaparsın :)
el açması olması da harika :) Nefis görünüyor...
YanıtlaSilBu el açması değil ama el açmasını asla affetmem :)
Sileline sağlık gülaycım
YanıtlaSilSağol canım :)
SilSeni özlemişim :)))))))))))
Fasulyeli keki yedikten sonra hiç bişey beni şaşırtmıyor.Ellerine sağlık.
YanıtlaSilTadı iyise önemli değil.
SilAma bu tatlı börek ki aslında çok var.
Laz böreği , küt böreği gibi :)
Mımmm nefis görünüyor Gülaycım..Çok lezzetli olduğundan eminim..sevgiler..
YanıtlaSilTeşekkürler :)
Silharika gözüküyor anneannem yapardı çocukluğumda o zamandan beri yemedim...sevgiler cnm
YanıtlaSilNe güzel bak ananeni andık böylece :)
SilRahmetli babannem çok güzel yapardı.Onu kaybedince de yemek içimden gelmedi.Nasıl duygulandım bak şimdi..Yapayım ben bu tarifi,benim için çokça anı barındırıyor..
YanıtlaSilAllah rahmet eylesin :)
SilBazen olmadık zamanda bir şeyler sevdiklerimizi hatırlatır bize :)
Sevgiler...
hayatta yiyemedeğim iki şey var. bir sakatat iki balkabağı :)
YanıtlaSilSakatata bayılırım. Hani hayvanın her yerini yerim desem yeridir :)
SilBalkabağı ya fırında ya da tatlı olacak. Hatta teyzemin yaptığı sade kabak üstüne pekmez. Üff ,çok lezzetliydi. Teyzem kendi yetiştirmişti. Yerli Tohum. Hemen reklama bağlıyım.:)
YanıtlaSilOnun dışında: Ne çorbası ne de tuzlusu. Bu da kilo aldırır. Ay ben de kilo almışım. Gıcık bir durummm:((
Ya teyzenin ki gibi organik nasıl bulalım. Hoş geçen yıl babanemiz ekmişti bahçeye 1 tane çıkmıştı :)
SilAma gerçekten tadı bir başkaydı hani.
Aldırmazmı. Birde tahinli :)
Aman boş ver yaz gelince verilir. İzmire yaz gelmiştit ama dimi :)
dürüst olayım benim sevmediğim bir tad balkabaklı börek .ama sen öyle bir yazmışsınki haksızlık mı ediyorum dedim kendime.bir kez yemiştim.belki yapan kişi tutturamadı tadını ne bilim.neyse bir yerlerde yersem ve beğenirsem yapicim :)) ellerine sağlık canımcım.
YanıtlaSilYOk ama bu tamamen damak tadı ile alakalı.
SilBu tarif dediğim gibi tahinden dolayı biraz ağır geldi. Ama genelde çoook severim :)
Teşekkür ederim canımcım :)