Sevgili blogger kardeşim Damla yani Neverland of Dolly den aldığım nefis bir kısır tarifi var. Adana usulü kısır.
Yalnız bu kısırın en ilginç yanı bulgurun ıslatılması..
Anneciği yaparmış o da annesinden öğrenip bize bu güzel kısır yapılışını verdi.
Anneninde seninde ellerinize sağlık.
Şİmdi onun anlatımı ve benim kısırımın resmi ile tarifi vereceğim.
AMa şunu söylemeden geçemeyeceğim .Bulgur tane tene oluyor. Yıllardır kısır yaparım çoğu zaman tane tane olur ama zaman zaman biraz suyunu fazla kaçırdım mı cıvık bulamaç gibi bir şey olur.
Bu yöntemde böyle bir ihtimal yok.
Yalnız benim gibi oruçluyken yapmayın orucunuzu açıp yapın ertesi gün için. Çünkü doğal olarak tuz ve limon ayarlaması yapamıyorsunuz :)
Ama onun dışında inanılmazdı :)
MADE OF NEVERLAND OF DOLLY
IT'S KISIR TİME!
Bulmacalarda
çıkan "başlıca içeğimiz" su değil ayrandır benim için, o kadar severim
kendisini... Başlıca içeceğimizin yemek versiyonu da kısırdır, bir ömür her öğün
yesem bıkmam :) Bugüne kadar da annemin üstüne kısır yapanı görmedim, annelik
kontenjanından da söylemiyorum bunu :) Şu yaşıma kadar kısır diye neler yedim
neler, lapa kısır mı ararsın, domates salçasıyla yapılan mı, baharatı az olan
mı... Kimse bu eşşsiz kısırdan (:P) mahrum kalmasın diye Adana usulü kısırın
tarifini paylaşıyorum sizinle.
Püf noktalarımız: kısırın sıcak suyla imtihanının başarıyla gerçekleştirilmesi,orjinal nar ekşisi, biber salçası, isot biber ve kimyon :)
Malzemeler:
2 su bardağı ince köftelik bulgur,
2 yemek kaşığı biber salçası,
1 büyük sert domates,
2 küçük salatalık,
Birkaç dal maydonoz,
Birkaç dal yeşil soğan,
Kimyon,
İsot Biber,
Nar ekşisi
Kısırı yaparken,aşağıdaki tel süzeklerden kullanıyoruz :)
Püf noktalarımız: kısırın sıcak suyla imtihanının başarıyla gerçekleştirilmesi,orjinal nar ekşisi, biber salçası, isot biber ve kimyon :)
Malzemeler:
2 su bardağı ince köftelik bulgur,
2 yemek kaşığı biber salçası,
1 büyük sert domates,
2 küçük salatalık,
Birkaç dal maydonoz,
Birkaç dal yeşil soğan,
Kimyon,
İsot Biber,
Nar ekşisi
Kısırı yaparken,aşağıdaki tel süzeklerden kullanıyoruz :)
Kısırın hamur olmamasını bu süzekler sağlıyor. 2
su bardağı köftelik bulguru süzeğe koyuyoruz, bir yandan da kettleda su
ısıtıyoruz. Süzekteki bulguru kaynar suyla yıkıyoruz (pilavlık pirinci
yıkadığımız gibi) sonra suyu süzüp bulguru plastik bir kaba alıp, kaşıkla biraz
karıştırıyoruz, üzerini bezle kapatıyoruz. Bu arada domates, salatalık, yeşil
soğan ve maydanozları küçük küçük doğruyoruz. Biz bu malzemeleri doğrayana kadar
bulgurumuz şişiyor. Bulgura yağ, biber salçası, tuz, isot biber ve kimyon koyup,
bulguru güzelce yoğuruyoruz. (İsot ve kimyon bol olsun). Sonra malzemeleri ilave
ediyoruz, domates ve salatalıkları koyarken suyunu sıkıp öyle koyuyoruz yoksa
kısır cıvık olur. Bir güzel nar ekşisini de ilave ediyoruz ve kısırımız
hazıııııır :) Afiyet olsun hepimize!
Afiyet olsun canım :) Beğenmene çok sevindim :)
YanıtlaSilSayende yeni bir şey öğrendim. başkaları da bilmiyorsa öğrenir belki. Bu arada adını bilmediğim için sadaece blog adını kullanmak zorunda kaldım canım.
SilSevgiler....
Damla adım :)
SilMemnun oldum :)
Silellerine sağlık ben de yeni öğrendiiiiiiiim.sağolunnnn
YanıtlaSilAmaç da o zaten değilmi. Öğrenelim, Öğretelim....
SilBende aslen bir Adanalı olarak bu tarifi görünce çok mutlu oldum ellerine sağlık cnm:)
YanıtlaSilA o zaman senden de tarif isteriz. yapıp en kısa zamanda bizimle paylaşmanı bekliyorum canım :)
SilTamam cnm en kısa zamanda blogda:)
SilGülaycım ellerine sağlık..Ne güzel Adana tariflerini görmek..afiyetler olsun..
YanıtlaSilAdanalı dan aldım tarifi .Allah utandırmasın tariflerde :)
SilSağol canım...
Sabırsızlıkla bekliyorum...
YanıtlaSilEn son yaptığım cıvık olmuştu benimde.. Kesinlikle deneyeceğim:) Ellerine sağlık
YanıtlaSilİnan tane tane olacak. Artık başka türlü yapmayacaksın bile :)
SilNeverland of Dolly geri döndü canım :)
YanıtlaSilBloguma beklerim