Sayfalar

15 Tem 2013

Fırın Mücver

Mücveri pek sevmeyen yoktur sanırım.
Bu hafta 2 kere yaptım ve çok sevildi....
Yalnız yağda kızaertınca hem çok ağır olabiliyor hemde mideler için çok yararlı değil . Özellikle ramazanda. Ama inanın bu hali börek - tuzlu kek arası bir kıvamda olduğu için sevmeyene de kendini yedirecektir.
Malzemeler tamamsa hemen yapın iftar yada sahurda tüketin derim :)
 


 

 
 
Bu ölçü aslında bire bir ölçü değil değişiklik yapmanız gerekebilir.
Kabak suluysa un miktarı artabiliir. Susuzsa tam tersi gibi :)
 
 
MALZEMELER:
 
500 gr köy kabağı ( normal kabak da olur ) 
3 adet yumrta ( arttırabilir yada eksiltebilirsiniz)
1/2 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
peynir yada lor (istediğiniz miktarda )
1 çay kaşığı karabiber
varsa dereotu
yaklaşık 3 tepeleme yemek kaşığı un
tepsiyi yağlamak için sıvı yağ
Üzeri için kaşar peyniri isteğe bağlı)
 
YAPILIŞI:
 
Kabakklar taze kabaksa kabuklarını güzelce yıkarım soymam ama siz isterseniz soyarsınız.
Derin bir kabın içine rendeleriz.
İçine kalan bütün malzemeleri ekleyip hızlıca karıştırıp yağlanmış yada yağlı kağıt serilmiş borcama yada tepsiye döküp  varsa üzerine kaşar rendesi serpip 200 C fırında üstü kızarana kadar pişiririz. Yemeden yaklaşık 1-1,5 saat önce yaparsanız yemeğe oturduğunuzad ılınmış olur. Yada daha erken yapıp mikrodalga da ısıtabilirsiniz...
Ağzımızın yanmaması için ılınınca yeriz...
 
 
Notlar:  Bilmeyenler için bilenler es geçebilir :)
  • Mücveri kesinlikle bekletmeden yapacağız çünkü kabak rendelendikten çok kısa bir süre sonra sulanmaya başlar. Bu sefer un miktarı size yetersiz gelir ve çok daha fazla un koymak zorunda kalırsınız. O zamanda yaptığımız şey mücver olmaz...
  • Bu belirttiğim mikar ile küçük boy borcamlara tam denk geldi. Büyük bir tepsi yada borcama dokmeyin ki çok ince olmasın.
  • İçine koyacağınız peynir ve diğer malzemeler sizin hayal gücünüze ve damak tadınıza kalmış... Oynamakta serbestsiniz...
  • Kıvamına gelince hafif cıvık kek kıvamında olacak. Bu da yine sizin tercihiniz. Daha sert isterseniz ununu arttırabilirsiniz...
  • Fırından çıkınca hemen kesmeye kalkmayın . Sıcakken bayağı cıvık olabilir. Soğudukça kendini toparlayacak. Ama ilikkende kek kadar sert olmasını beklemeyin.
  • Kabartma tozu niye diye soracak olanlar için. Geçen senelerde yaptıklarıma kabartma tozu koymuyordum içleri daha çiğ kalıyordu. Ama kabartma tozu koyduğumuzda sufle gibi kabarıyor pişerken soğuduğunda sönüyor. Kabartma tozu sayesinde içi daha rahat pişiyor.
Sanırım hepsi bu kafanıza takılan sormak istediğiniz bir nokta varsa lütfen çekinmeyin.
Sevgiler...
     
     
  •  


12 yorum:

  1. Vallahi maşallah yine nasıl güzel şeyler yapmışsın Gülaycığım hiç boş durmuyorsun.. Ellerine sağlık, nar gibi kızarmış çıtır çıtır vallahi. Kabak mücveri aynen çok severim ve ben de fırında yapıyorum aynen tuzlu kek gibi oluyor ağır olmuyor..
    Maşallah diyelim. İftara az bir zaman kaldı sabırla yemeyi bekleyelim inşaallah..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi sana maşallah sende döktürüyorsun ama övünmüyorsun :)
      AYnen 1 hafta da 2 kere yaptım .ok sevilerek tüketiliyor . Hafif mis gibi :)
      Size de afitey olsun :)
      İnşallah. ALlah kabul etsin . İnşallah....

      Sil
  2. Gülaycım en sevdiğim lezzet mücver..Bende sık sık fırında yapıyorum,ama arada kaçamak kızartıyorumda..ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnan bu çok daha kolay oluyor . Onun için artık yağda kolay kolay yapmamm :)

      Sil
  3. elıne sağlık boylesı daha pratık oluyor bende cok severım

    YanıtlaSil
  4. Gülaycığım merhabalar,
    Anneme şimdi senin fırın mücver tarifini okudum. Annem İftara senin tarifini yapacak.. Ayy nasıl canımız çekiyordu kaç gündür.. SEnin kulaklarını çınlatıyoruz annem selamlarını gönderiyor..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah Allah utandırmaz ve beğenirsiniz canım :)
      Aman çınlatın canım benim. Bendende teyzeme selamlar ellerinden öperim :)
      Olumlu yada olumsuz durumdan haberdar et beni olur mu canım :)

      Sil
  5. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...