Sayfalar

20 Şub 2014

ŞULEMİN EV EKMEĞİ

Tünaydın.
Güzel ve güneşli bir günden merhabalar.
Yukarıda tabağımda duran nefis sağlıklı besleyici ve doyurucu ekmeği yapmak o kadar kolay ki.
Sadece 2 saat mayalama süresi var gerisi bitti bile.
Bu tarif benim çok eski bir arkadaşıma ait. 
Evlenince Amerika'ya gitti.
Kendisi çok özleniyor. 
Ama artık ekmeğiyle özlemimi giderebilirim.
Dediğim gibi yapımı çok kolay.

MALZEMELER:

3,5 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı dolusu kuru maya yada 1 paket yaş maya
1 çorba kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker 
8 su bardağı un


(fırına sürülmeden önceki halleri)

YAPILIŞI :  
 Tarifi arkadaşımın ağzından aynen aktarıyorum :)
Biz doyamadık.
Zaten pişer pişmez neredeyse bir ekmeğin yarısını yedim :)

 3,5 su bardagi suya bir corba kasigi dolu dolu toz mayayi koy bir corba kasigina yakin tuz bir cay kasigi da seker attiktan sonra cirpa teliyle iyicene cirpıp kenarda beklemeye birak. Bir yarim saat kadar sonra kopurmus olacaktir maya. Şayet yaş maya ile yaparsanız bekletmeye gerek yok. 8 su bardagi un ekle karisimina iyicene yogur. Yogurdugun hamur cok kuru olmayacak, civik olacak ve  eline yapisiyor diye korkma bilakis eline yapisir civik hamur olunca daha yumusak oluyor ekmek eger yogurma mikserin varsa kullanabilirsin cok kolay oluyor isin neyse iyicene karistigindan emin oldugunda evinin en kuru ve sicak yerine koy mayalanmaya.Üstunu kapatmayi unutma 2 saat sonra pismeye hazir bu tariften 2 tane ekmek cikiyor duz kek kaliplari var ya onlardan kullanabilirsin 2 tane onlardan cikiyor yada elinde nasil kalip varsa ona gore bakarsin birseyler ustune istersen susam corek otu falan birseyler koyabilirsin
200 derecede 30 dk pisirirsin ekmeklerin uzerine firina surmeden once su surersen ustu daha cok kizariyor aklinda olsun canim benim



Nasıl güzel kızarmış. 
Üstelik 30 dakika pişme süresi ile işte üzerine sürdüğümüz su böyle nar gibi kızarttı.
Şimdiden size afiyet olsun :)

22 yorum:

  1. çok güzel görünüyor bi ara denicem canım eline sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  2. sen ekmeğe sardın bu ara:)
    şahane denemeliyim
    öpüyorummmm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu anda yapımı en kolay şeyler bunlar :)
      Üstelik dışardan alınan ekmekler hemen bayatlıyor.
      Mahalle bakalımız kapandı. Köprüyü geçmek lazım ooo çok uzun iş :)
      Benim yapmam daha kolay :)

      Sil
  3. O ekmeğin içine keten tohumu at. Kabızlığa iyi gelir. Varsa: Çekirdek, ceviz filan da ekle.
    Güzel görünüyor. Bereketli olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yavaş yavaş bereketlenip malzemelri artacak içinde :)
      Ama ceviz - keten tohumu iyi fikir :)
      Sağol canım :)

      Sil
  4. Sıcak sıcak nefis..ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle gerçekten.
      Sıcak ekmekten daha lezzetli bir şey düşünemiyorum. Yanında domates - peynir. Yada sadece tereyağı :)

      Sil
  5. kitabın kendimce yorumu işteeee :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzeldi :)
      Her zamanki gibi senden daha azını beklemezdim zaten.
      Bak beklentilerimizi nasıl yükseltin :)

      Sil
  6. gülaycığım afiyet olsun.tatlı tatlı nasılda güzel anlatırmış.aynen en kısa zamanda deneyecegim.kalıpların malzemeği dökmeden yağlıyacakmıyız.en atlarını......sevgilerimle emel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emelcim evet ben tepsimi yağladım. Arkadaş hazır aleminyum kalıplarda yaptığı için onları yağlamaya gerek yok:)
      Sanada şimdiden afiyet olsun :)

      Sil
  7. Ay dur ben anneme senin blogunun linkini veriyim, belki tariflerle bi şeyler yaparsa daha düzgün yapar :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hay Allah büşra.
      Gerçekten de o kadar kötümü :)

      Sil
  8. çok güzel görünüyor ama şu an rejimdeyim ama daha sonra mutlaka deneyeceğim...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haydi bakalım kolay gelsin size.
      Sonrasında yaparsanız afiyet olsun :)

      Sil
  9. Ne zamandır bir ekmek tarifi arayışı içerisindeydim, bu tarifi bulmam çok iyi oldu, en kısa sürede deneyip size döneceğim.. Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşalkah beğenirsiniz :)))
      Sevgiler benden :)

      Sil