Sayfalar

3 Tem 2013

LAVAŞ



Mis gibi sıcak sıcak lavaş sabah kahvaltısında nasıl güzel gider değilmi ???
 
İster peynirli , ister reçelli, isterseniz içine köfte yada tavuk koyup dürüm yapın yada benim gibi çiğ köfte partisine giderken yapın ve gecenin konuşulan ismi olun :)
Haydi size hemen tarifi veriyorum....
 



Ben tarifi aynı zamanda hemşehirlim olan sevgili Birsenden aldım ve kendime göre uyarladım . O da çok güzel yemekler yapar eminim çoğunuz biliyordur ama bilmeyenler bir göz atın derim siteye...
 
 
MALZEMELER:
 
4 bardak un
1 tatlı kaşığı tuz
1 dolu dolu yemek kaşığı galeta unu ( ben kendi yaptığımı kullanıyorum)
alabildiği kadar un
 
YAPILIŞI:
 
Su hariç bütün malzemeleri karıştırır ve yavaş yavaş suyunu ilave edip kulak memesi kıvamında bir hamur elde ederiz. Vaktiniz varsa bir 15-20 dakika hamurun kendini toplaması için bekletelim.
Sonra ceviz büyüklüğünde bir hamur kopartalım ve unlayarak açalım. Pişireceğimiz tavamız büyüklüğünde zorlanmadan açılabiliyorsa bütün hamuru aynı büyüklülkte kopartalım değilse azaltıp çoğaltalım.
Pişirmeye başlamadan önce kararmış bir teflon tavam var. Teflonu hala iyi sadece artık çok kullanmaktan özellikle böyle şeyler yapmaktan dolayı kararmış :) Onu kullanıyorum diğer tavalarıma kıyamıyorum. Varsa sizde eski bir teflon tavası kullanırsanız iyi olur.
Neyse tavamızı orta büyüklükteki ocağa koyalım ve lavaşımızın fazla ununu silkeleyip kızgın tavamıza alalım.
Hafif kabarmaya başlayacak. Altını kontrol edin ve pişince çevirin . Diğer tarafı da şişip balonumsu bir duruma girecek . Bu oluyorsa tamamdır.
Keşke yapım aşamalarında fotoğraflayabilseydim ama malum tek başına olunca inanın çok zor oluyor.
Pişince lavaşımızı bir sofrabezinin arasına alalım.
Tek başına pişirmek zor olduğu için yanınızda arkadaş olması daha iyi ama ben tek başıma yapmak istiyorum derseniz benim gibi yapın.
Az yaptığımda hepsini açıp sofrabezinin üstüne alıp kurumaması için üzerini örtüyor ve bu şekilde hepsini birden yapıyorum yada 4-5 tane açıyor sonra pişiriyorum. Bel ve boyun fıtığı olunca çok uğraşamıyorsunuz.
İnşallah bir dahakini sizin için video ya çekmek istiyorum. Çünkü fotoğraflarda bazen bir yere kadar anlaşılıyor.
Bu kadar basit bir tarifi bu kadar uzun anlattımya helal olsun bana ne diyeyim.
Ama aramızda ilk kez yapmak isteyenler vardır zorlanmasınlar.
Bu arada imkanınız varsa bu tarz şeyleri evde yapın.
Fazlasını poşetleyip buzluğunuza atın lazım olduğunda çıkartın kullanın....
Afiyet olsun.
 

10 yorum:

  1. olsada sımdı peynnırlı bır durum yapsam elıne sağlık

    YanıtlaSil
  2. Sabah sabah olsada kahvaltıda tazecik yesem,imrendim doğrusu..ellerinize sağlık..sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım ,atlayın gelin beraber yapalım yiyelim.
      sevgiler....

      Sil
  3. Günaydınlar sevgili arkadaşım.. İlk işim bilgisayarı açıp Gülay neler yapmış diye bakmak oluyor artık.. Maşallah yine harikalar yaratmışsın. Üstelik öyle tane tane anlaşılır anlatıyorsun ki tam benlik.. Galeta unu koymak güzel bir fikir hiç denemedim ama nasıl güzel resimler nasıl canım çekti şimdi..:))
    Hemen arkadaşının bloğuna da gidiyorum..:))
    Afiyetler olsun Ellerine sağlık inşallah..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim , malum konu boğazla ilgili olunca hiç bitmez. İş yapmadan gün geçer ama yemeden içmeden geçmez:)
      çok kolay aslında yapımı ama ben uzun uzadıya anlatınca zor gibi göründü sanırım :)
      Allah razı olsun canım :)

      Sil
  4. Canım ellerine sağlık. Olsa da yesem dedim..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah ah olsa hergün yenirde bize uymaz değilmi :)

      Sil
  5. nefis gözüküyor,kokusu burnuma geldi sanki:(
    ellerine sağlık canım maşallah çok hamaratsın:)

    YanıtlaSil