Sayfalar

7 May 2013

Dövmeli Adam

Merhaba !!!



 Bugün size şu anda okuduğum kitaptan bahsetmek istiyorum.  Yarısına gelmek üzereyim ve tabiri caizse bir solukta okunuyor. Okumamış olanlarınız varsa veya duyup da okusam mı acaba diye düşünenleriniz varsa. Hiç durmayın hemen okuyun derim...Kitap Peter V. Brett tarafından yazıldı. Fantastik bir kitap. 5 kitaplık bir seri olarak başlamış ama daha fazlası da gelebilir. Bakarsınız bu kitapta Taht Oyunları kadar çok tutar. Bu arada kitap Epsilon Yayınevi  tarafından yayınlandı. 

6 May 2013

Dikiş ve arkasından yenilen güzel bir yemek

Selamlar ....

Geçen günü arkadaşım D'ye  gittim .Biraz dikiş dikelim diye . Kumaşlar vardı ve daha önce dikilip beğenilmeyen ve bununla ne yapsak dediklerimiz vardı. Önce daraltılacaklarla başladık ben prova yaptım arkadaşıma. Ama bizim şöyle bir sorunumuz var hatta tatlı bir sorunumuz var "kızı" ben annesine prova yaptıkça annesine yapışıp bana vuruyor. Kıskandı açıkçası :) Allahtan bu sefer gittiğimde annesi onu daha yeni uyutmuştu ve bizde 1-2 saat rahat rahat bir şeyler yapabildik. en azından kabalar ortaya çıktı. Şu anda her hangi bir resim yok çünkü sadece daraltmaları hal ettik. Esas dikişlere geçtik mi onları da size fotoğraflayacağım merak etmeyin.

5 May 2013

Şirinyalı, Bahar ve Annemler

Selam

Cuma günü annemdeydim. Annemin kiracısı Necla ablama sürekli bir dahaki gelişim sana olacak diyip duruyordum ama bir türlü fırsat olmuyordu. Bende cuma sabahtan gittim. Önce amcaları ziyaret ettim uzun zamandır uğramamıştım. Sağolsun Necla abla çok güzel mamalar yapmıştı fotoğraflarını çektim o sorun değilde asıl sorun tarifleri almaya gelince başladı.

4 May 2013

Kitaplar ve Ciğer Yahni

Selam . Evet başlığımız kitaplar ,kitap okumayı gerçekten çok severim 1 yılda okuduğum kitap sayısı değişiyor aslında sanırım hepimizin öyle oluyordur. Bazen okumak istersin fırsat yaratmakta zorlanırsın bazen fırsatın olur bir türlü kitabı eline alıp okuyamazsın :)
Bu aralar okuma konusunda tembelim. Ama tekrar kendimi toparlayıp düzelmem lazım. Havalar güzel hiç bir şey yapamazsam kitabımı alıp seka park a gidip battaniyemi serip okuyabilirim :) İmkan çok sizde benim gibi bu aralar okumak konusunda tembellik yapıyorsanız yapmayın. Kitap okumak gerçekten insanı rahatlatıyor. Artı kelime haznemizi genişletiyor ve daha sayamayacağım kadar çok yararı var.... Haydi kendinize bir iyilik yapın ve kitap okuyun :)


Bugünkü tarifimse  Ciğer Yahni bu tarifi çok değerli Canan Efendigil Karatay'ın Karatay Mutfağı adlı kitabından. Karatay'ın sağlıklı yaşam tüyoları ile 10 kg verdim önümde 20 kg daha var :) Neyse bu başka bir hikaye ....











Malzemeler :

  • 250 gr dana ciğeri
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • yarım çay bardağı üzüm sirkesi
  • Kristal kaya tuzu,karabiber,pulbiber
  • Maydanoz


YAPILIŞI :


  1.  İnce zarını çıkardığınız ciğeri iri kuşbaşı şeklinde doğrayın.
  2. Doğradığınız ciğeri cam bir kaseye koyun, ,zerine sirke ilave edin, karıştırın ve 5-10 dakika dinlendirin.
  3. Bu arada kuru soğanı soyun, piyazlık şekilde doğrayın. Maydanozları da yıkayıp ince ince doğrayın. Salçayı bir çay bardağı suyla karıştırıp durultun.
  4. Yayvan bir tencereye tereyağını koyup kısık ateşte eritin, doğranmış kuru soğanı, ciğeri ( üzerindeki fazla sirkeyi süzdürüp) tencereye koyun. Üzerlerine salçalı suyu ilave edin. Hepsini güzelce karıştıtıp, tencerenin kapağını kapatın, kısık ateşte pişirmeye bırakın.
  5. Arada kontrol edin, ciğer yumuşamaya başlayınca tuz, karabiber ve pul bibe serpin. 5-10 dakika daha pişirin ( ciğer yumuşayınca ve saldığı suların çoğunu çekince yahni yemeğe hazır)
  6. Daha sonra ateşi söndürün, doğranmış maydanozları yahninin üzerine serpiştirin ve sıcak servis yapın.

3 May 2013

işkembeli nohut


Selam. Bugünkü tarifi eşimin babanesi çok güzel yapar. Benimki onunki kadar güzel oldu mu bence oldu. Babanemiz de daha çok lezzet var arada onları da paylaşacağım. Bu tarifin sanırım artık bende çok ayrı bir yeri olacak :) Bu tarif ile  Moneta'nın Facebook sayfasında başlatmış olduğu Lezzetin püf noktası yarışmasında dereceye girdim  yani kazandım.Çok sevindim ve mutlu oldum ilk kez bir yarışmadan bir şey kazanıyorum. Nemi kazandım yapışmaz bir ürün ama tam olarak ne bilemiyorum. Hiç de önemli değil küçük yada büyük manevi değeri her şeyden daha ağır basacak. Hediyem gelir gelmez sizlerle paylaşacağım . Lafı uzatmayayım ve işte tarif...




















Malzemeler :

  • 150 gr. işkembe
  • 2 bardak haşlanmış nohut
  • 1 kaşık salça
  • 1 orta boy soğan
  • tuz
  • Baharat (isteğe bağlı)


Yapılışı:
Önce işkembeyi az bir miktar su ile haşlıyoruz. Tencereye soğanları doğruyoruz ve çok az sıvıyağ ekliyoruz. ( işkembe yağlı olduğu için sıvıyağ miktarını az tutuyorum ) soğanları tencerede çok az pişiriyoruz ( ben soğanı yağ ile kavurmaktan yana değilim kavurmadan yapmak çok daha yararlı ama siz kavurmak isterseniz kavurabilirsiniz) salçayı ekleyip işkembeleri de suyu ile beraber ilave ediyoruz. suyu kaynamaya başladıktan sonra içine haşlanmış nohutları da ilave ediyoruz. eğer suyu az geldiye kaynamış su ilave ederiz ( püf noktası : eğer soğuk su koyarsak baklagiller sertleşir.) eğer çok sulu sevmiyorsanız daha fazla su ilave etmezsiniz fakat sulu seviyorsanız isteğinize göre su ilave edebilirsiniz.nohut ve işkembenin lezzeti birbirine karıştığında ki bunu lezzetinden anlarsınız tuzunu ve nanesini ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun...

2 May 2013

1 Mayıs ve arkadaşlarla kahvaltı

Dün sizinle paylaşım yapamadım çok yoğundum . Ama telafi edeceğim. Bugün kahvaltıya arkadaşlarımız gelecek ,malum biraz hazırlık yaptım . Öyle aman aman bir şey yapamadım çünkü bir yandan yazlıkları çıkartma kışlıkları kaldırma işleri ile uğraştım. Bilirsiniz ki bayağı yorucu bir iş bu.

Evet arkadaşlarımız geldi güzelce yemeklerimizi yedik ,zaten sofradaki sohbet hiç bir şeye benzemez. Çok sık görüşemeyince de laf hiç bitmedi...

Benim yaptıklarım bazlama, çiğ börek ve güveçte sucuklu yumurta. Yalnız sucuklu yumurta biz sofraya oturduktan sonra pişdiği için onu görüntüleyemedim. ama ilk fırsatta sizinle paylaşacağım. Hoş bir sunum istiyorsanız mutlaka deneyin...

Haydi artık fotoğraflar ve tarifler....

Bu sofranın genel görüntüsü ama tam hazır değil.



Bu da çiğ börek yani Tatar böreği yalnız benimki çok yağ çekti .Tarifi annemineli sitesinden .


Tarifi size birebir aynısını veriyorum :


Malzemeler:* 2,5 su bardağı beyaz un
* 1 çorba kaşığı sirke
* 1 çay bardağı su (yetmezse ilave edin)
* Yarım çay bardağı sıvı yağ (isteğe bağlı)
* Tuz

İç Malzemesi:
* 250 gr az yağlı kıyma
* 1 adet incecik kıyılmış kuru soğan
* Tuz, karabiber
* 1/2 çay bardağı su
Yapılışı: Un,su, tuz,sirke (sıvı yağ istenilirse) kulak memesi kıvamında iyice yoğurun. Hamuru 40-45 dakika nemli bez altında dinlendirin. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapın, her bezeyi tabak büyüklüğünde açın, Diğer tarafta kıymayı soğan,tuz ve karabiber ile iyice karıştırın, harca su ekleyin ve açılan her hamurun bir tarafına malzemeden 1 kaşık koyun, hamurun bir tarafına iyice yayın, diğer tarafını üzerine kapatın yarım ay şeklinde olsun, elinizle iyice bastırın ve,kenarlarını çay tabağı ile kesin, kızğın yağda arkalı önlü kızartın. Kağıt havlu üzerinde yağını süzdürün,sıcak sıcak servis yapın..
Afiyet Şeker Olsun..
.

 
Bazlamalarım da çok lezzetliydi tarifi dilrubasultan dan aldım . Yapmak isteyenlere şiddetle tavsiye ederim...

Bazlamanın tarifinide size birebir veriyorum :


Yaklaşık olarak 4 kişilik bir aileye ;

 4 su bardağı un,

Yarım kibrit kutusu yaş maya,

Tuz ve ılık su…(yeteri kadar)

1 yemek kaşık yoğurt

Yarım çay kaşığı karbonat


Derin bir kaba unu, mayayı ve tuzu koyup, elimize yapışır kıvamda bir hamur elde edinceye kadar yeteri kadar ılık su ile karıştırarak yoğuralım. Elde ettiğimiz hamurun üzerini iyice sarıp hamur kabarana kadar mayalandıralım. Mayalanan hamurumuzun üzerine 1 kaşık yoğurtla karbonatı üzerine sürüp tekrar yoğuralım.
Yoğurduğumuz hamurdan tavanızın büyüklüğüne uygun olarak bezeler alarak unladığımız bir yere koyalım. Bezelerin üzerine un serpip bir örtüyle kapatıp bir süre bekleyelim. Bu sürede bezelerimiz biraz daha kabarmış olacaklar.
Bezelerimiz kabarırken tavamızı ocağın büyük gözünde ısınmış olarak hazırlayalım. Oklava, merdane yada hamurumuzun yumuşaklığına göre unlayarak elimizle şekil verdiğimiz bezeleri (tavamıza sığacak büyüklükte) tavamızda iki tarafı da kızaracak şekilde çevirerek pişirelim.
 

Bu da bugün kü halim. Geçen sene elbiselerimden birini kullanarak dikmeye niyetlendim ama sağolsun canım arkadaşım Derya bana fırsat vermedi ve o dikti bana. Geçen sene giydiğimde 9 kg fazlam vardı onlar gidince elbisem daha güzel durmaya başladı. Tekrar ellerine sağlık canım arkadaşım...
 

 






1 May 2013

İzgara Uskumru

Günaydınlar...

Biraz acelem olduğu için yazıyı çok uzun tutamayacağım. Telafi edeceğim söz ...


Izgara Uskumru


MALZEMELER
  • Kişi sayısı kadar Uskumru
  • Tuz
  • Karabiber
  • Tereyağı

YAPILIŞI

Vaktiniz varsa 3-4 saat önceden temizlenmiş Uskumrularınızı ( başka herhangi bir balık olabilir) kapaklı bir saklama kabına alır her tarafına tuz ve karabiber eker ve ağzı kapalı bekletiriz.
Izgaramızı ısıtır ve balıkları koyacağımız noktaya sadece yağı süreriz fazlasını değil. Üzerine de uskumruları koyarız. İki taraflı nar gibi kızartır ve mevsim salatası ile sunarız...

Not: Uskumru oldukça yağlı bir balık tereyağını az kullanmamın nedeni bu. Ama daha az yağlı bir balıkta çok daha fazla tereyağı kullanılabilir.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...