Sayfalar

9 Ara 2015

SON KONUŞMA / OKUDUM 78


son-konusma-randy-pausch

Gerçek bir hikaye
Kansere yakalanan, tedavi görüp iyileşen ama tekrar yakalanan ve geride ne bırakabilirim, ne yapabilirim diyen bir adamın kitabı var.
İçinde o kadar güzel hikayeler var ki. Hikaye değil aslında anı bunlar ama ben hikaye demek istiyorum.
Çünkü hayallerini gerçekleştirmiş bir çocuğun gitmeden önce bizimle paylaştığı hikayeleri bunlar.

Çoğu bölümde gözyaşlarıma engel olamadım.
Kitap bence doğru zamanda okunursa bize çok şey katabilecek bir kitap.
Hatta başucu kitabı bile olabilecek bir kitap.
Kütüphaneden alıp okudum. Hatta iade edilmek üzere bekliyor. Ama ben ayrılmak istemiyorum :(


Son Konuşma
Randy Pausch
Butik Yayınları 
240 sayfa

"Gerçek Bir Yaşam Hikayesi"

Pankreas kanseri, 3 ay ömür biçilen dünyaca ünlü bir bilim adamı; Ama her şeyden önce 1,2 ve 5 yaşlarında üç tane çocuğu olan ve onlardan -hele de şimdi-hiç ayrılmak istemeyen son derece duygusal bir baba;
Gelecek yirmi senede çocuklarına öğreteceklerini, günün birinde onların sahiline vuracak bir şişeye sığdırmaya çalışıyor. İşte böyle bir adamın bütün dünyaya ve en başta da çocuklarına miras bırakılmak üzere, yaşamla ilgili-evet ölümle değil, yaşamla ilgili-çocukluk hayallerimizle ilgili, hayatımızdan sonuna kadar tad almayla ilgili, dostluklarla ilgili, sevgiyle ilgili, kısacası yaşamın tam da kendisiyle ilgili üniversite kürsüsünden yaptığı
"Son Konuşma"

Bir sürü profesör, "Son Konuşma" adı altında konuşmalar yapar. Onlardan, ölümlerini düşünmeleri ve onlar için en önemli şeyin ne oldugunu bulmaları istenir. Ve onlar konuşurken, dinleyiciler ister istemez aynı soruya kapılırlar: Son şansımız olduğunu bilseydik, dünyaya hangi gerçeği bildirmek isterdik? Yarın ölecek olsaydık, neyi miras olarak bırakırdık? Carnegie Mellon'da bir bilgisayar profesörü olan Randy Pausch'dan böyle bir konuşma yapması istendiğinde, son konuşması olacağını düşünmesi zor olmamıştı, ne de olsa kısa süre önce ölümcül bir kanser teşhisi konmuştu.

Ama yaptığı konuşma ölümle ilgili değildi. Çocukluk hayallerinizi gerçeğe dönüştürmek ile ilgiliydi. Engelleri asmanın, başkalarının hayallerini mümkün kılmanın, her anın değerini bilmenin önemiydi. Bunlar Randy'nin inandığı her şeyin bir özetiydi. Yani yaşamak ile ilgiliydi.

Bu kitapta Randy Pausch, konuşmasını bir fenomene çeviren ve onu unutulmaz kılan özelliklerini -mizah, ilham ve zekayı bir arada kullanmıştır. Bu kitapnesillerden nesillere aktarılacak ve gelecek nesillerin de okuyacağı bir kitaptır.

"Önemli olan kaybetmeniz veya kazanmanız değil, nasıl oynadığınızdır." 
Randy Pausch

6 yorum:

  1. kitabı merak ettim ve alınacaklar listeme not aldım..
    teşekkürler gülay,
    sevgiler,

    YanıtlaSil
  2. Sanırım benim okuyacağım br kitap değil. Yoruldum, çünkü...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hüzünlenmeyi seviyorum. Özellikle bu aralar iyi geliyor :)

      Sil
  3. aaayy bi sn :)) yetişemedim hızına ne ara okudun bütün bunları :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ha ha :) yok Hazel bu yıl içinde okuduğum kitaplarım. yıl bitmeden yayınlamak istedim. hoş bu ara ancak kitap postu yayınlıyabiliyorum ama olsun :) İdil ile seni öpüyorum :)

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...