Sayfalar

28 Haz 2014

HAYVANLARA İŞKENCE KABAHAT DEĞİL SUÇ SAYILACAK

Change.org'u çoğunuz biliyor diye tahmin ediyorum.
Zaman zaöan duyarlı olduğum konularda bende imzamla kampanyalara katılıyorum.
Bu lampanyanın sonuçlanmasına özellikle sevindim.
Artık hayvanlara yapılan işkenceler hapis cezası ile sonuçlanacak.
Ayrıntılar aşağıda.


gülay,
Sayende Türkiye’de hayvan hakları ve hayvanları koruma konusunda bir dönüm noktası yaşandı! Türkiye tarihinin en kapsamlı ve en koruyucu hayvan hakları yasa tasarısı Çevre Komisyonu’nda onaylandı! Hayvana işkence Kabahatler Kanunu’ndan çıkarılıp ceza kapsamına girdi. Hayvana işkence edip öldürenler 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası alacak. Bu başarı hepimizin!
Kış aylarında hepimizi derinden yaralayan bir olayın, bir kediye yapılan işkencenin videosu ile ayağa kalkıp hayvan haklarını koruma konusunda bir adım attık. Başta belki de öfke ve kızgınlıkla açtığım imza kampanyası, çığ gibi büyüdü, talepleri genişledi ve 5199 Hayvanları Koruma Kanunu’nun düzenlenmesi gündeme geldiğinde sivil toplumdan çıkan en büyük seslerden biriydi.
Meclis’te kanun tasarısı görüşülmeye başlandığında, en net taleplerimizden biri hayvana işkencenin suç sayılması, sokak hayvanlarının toplanarak ölüm kamplarına götürülmemesi ve deneylerde kullanılmamasıydı. Kampanyada toplanan imzalar, Change.org’daki diğer hayvan hakları konulu imza kampanyalarıyla beraber bazı vekillere iletildi ve görüşmeler yapılarak paylaşıldı.
Milletvekili Melda Onur’un resmi sayfasında yayınladığı bilgilere ve TBMM’nin yayınladığı resmi tutanaklara göre taleplerimize göre tasarıda kabul edilen önemli maddelerden bazıları:
- Çevre Komisyon Başkanı Erol Kaya ‘Yeni bir düzenleme yaptık, Kabahatler Kanunu’ndan çıkartıp suça getirdik,’ diyerek hayvana işkence nin suç olarak sayılacağını dile getirdi.
- Manisa Millet Vekili Selçuk Özdağ, ‘Kabahatler Kanunu’ndan çıkartıyoruz, Türk Ceza Kanunu’nun içerisine alıyoruz. Bu hakikaten bir devrim,’ diyerek 6 ay ila 4 yıl arası verilebilecek cezalardan bahsetti.
- Hayvan deneyleri AB direktiflerine bağlandı, sokak hayvanlarının ve barınaktaki hayvanların üzerinde deney yapılması yasaklandı.
- Yeni Yunus Parkları açılamayacak, mevcut olanlar kalacak ancak bu işletmeler hayvan sayısını arttıramayacak, üretim yapamayacak, kapasitesini büyütemeyecek. Bakanlık, Yunus Parkları’yla ilgili 6 ay içerisinde yönetmelik çıkaracak.
- Petshop’larda hayvan bulundurulamayacak. (2016 sonu itibariyle) Sadece hayvan üretim çiftlikleri ve bakımevlerindeki hayvanların satışını yapabilecek.
- Kısırlaştırılan ve sokaktan toplanan hayvanlar, okul, hastane, ibadethane, çocuk oyun alanları gibi yoğun olarak kullanılan alanların dışında ortamına geri bırakılacak.
Bunlar dışında, ‘Her ilde hayvanları koruma kurulu, vali veya görevlendireceği vali yardımcısının başkanlığında, hayvanların korunması ve buna ilişkin mevcut sorular ile çözümlerine yönelik olmak üzere toplanır,’ ifadesine yer verildi. Bazı vekillerin sunduğu önerge ile, koruma kurulunun resmi görevi olmayan sivil, gönüllü katılımına açık olması sağlandı.
19 Haziran 2014 günü yapılan son görüşme ile kanun tasarısı komisyon tarafından onaylandı. Sırada yasalaşması ve ardından yönetmeliklerin çıkarılması var.
Bütün bunlar belki de bir yıl önce hayal edemeyeceğimiz şeylerdi, fakat imzalar atan, sosyal medyada paylaşımlar yapan, vekillere mektuplar yazan, basına haberler gönderen sen ve senin gibi insanlar sayesinde bugün bu haberleri alıyoruz.
Bu bilgiler ışığında imzanı atarak destek verdiğin kampanyayı başarılı olarak kapatıyorum. Bundan sonraki süreçte, yasalaşma ve yönetmelik çıkarılması aşamalarını yakından takip ederek her an izleyeceğiz. Hayvanları koruma konusunda olumsuzluklarla karşılaşmamız halinde, yeniden harekete geçerek hep bir ağızdan hayvan dostlarımızın hakları için mücadele etmeye devam edeceğiz.
Sevgiyle,
Neşe Akcan

19 yorum:

  1. katkıların için tebrik ederim sevgili Gülay. dilerim caydırıcı olur .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hapis cezası olduğu sürece kişinin psikolojik bir sorunu yoksa caydırıcı olacağına inanıyorum.

      Sil
  2. Change.org'un gerçekten aktivist olduğunu düşünüyorum. Katıldığım bir çok çevre ile ilgili imzaların sonucunda " sizin de çabanızla başarıldı." cümlesi ile geri bildirimle de motive ediyor. İki ya da üç defa "kendi imza kampanyanı başlat." şeklinde önerileri de oldu. Kimbilir belki bir gün ben de bir kampanya açabilirim.
    Bu arada, bir çok seri katil veya tecavüzcü kişilerin geçmişine bakıldığında; hayvanlara eziyetle başladıkları görülmüş.
    Senin de bu konuya parmak basman güzel olmuş. Öpüyorum canım. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin başlatacağın bir kampaya da ilk imza benden :)
      Bak bunu bilmiyordum. Şiddet ve katliam ufak şeylerle başlayıp büyüyor demek ki.
      Bendr öpüyorum canım :)

      Sil
  3. Çok sevindirici bir haber bu :) tebrik ederim

    YanıtlaSil
  4. Bence çok güzel haber bu. Bu olayın önüne geçilebilirse çok büyük iş yapmış olurlar. Bana göre hayvanlara işkence yapanlar her şeye işkence yapabilir.

    YanıtlaSil
  5. seninle gurur duyuyorum arkadaşım

    YanıtlaSil
  6. canım o kadar mutlu oldum ki şimdi gözlerim dolu dolu. kutlarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pek çok kişi çok mutlu. Bu hareketi başlatan arkadaşı kutlamak lazım ;)

      Sil
  7. cok guzel bır haber tebrıkler

    YanıtlaSil
  8. Bu yazıyı iyiki gördüm içime su serpildi gülaycım çok hassasım bu konularda o sevimli canlılar için bende kendi çapımda bir şeyler yapmaya çalışıyorum ayrıca teşekkür ediyorum çabaların için .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim yapabileceklerimiz kısıtlı. Bu tarz işkence eylemlerinin önüne geçmek bizim için zor olurdu. Artık bu tarz olaylarda şikayet yerini bulacak.

      Sil
  9. bende seninle gurur duyuyorum gülayım.muhteşem bir haber bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet umarım yetkililer daha sağ duyulu olur ve işler sıkı tutulur :))

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...