Sayfalar

13 Kas 2013

AŞURE



































Merhabalar....

Bugün Aşure günü.
Çok önce bir kez denemiş ama beceremeyince bir daha yapmaktan vazgeçmiştim...
Bu sene azmettim yapacağım dedim..
Ve yaptım...
Tarifi Dokuzuncubuluttan aldım...
Hatta tarifi direkt kopyaladım çünkü o kadar güzel ve ayrıntılı anlatmış ki ben bu kadar güzel anlatamazdım.
İznini almadan olduğu gibi yayınlıyorum affına sığınarak :)
Bu arada malzeme listesini birebir uygulamadım. Yaptığım değişiklikleri ve notlarım tarifin en altında...
Tarife geçmeden AŞURE günü ile ilgili bilgi vermek istedim..





Aşure, (Aşura) Arapça’da 10 manasına gelen "aşara" kelimesinden türemiştir. Sözcüğün Sâmî diller arasında ortak bir sözcük olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, sözcük (ve gün) Musevilik inancında Büyük Kefaret Günü için kullanılmıştır.[1] Hüseyin bin Ali ve beraberindeki 72 kişi hicri 61'de Muharrem'in onuncu gününde (10 Ekim, 680) Kerbelâ'da Yezid'in ordusunca katledilmiştir. Bunun dışında Aşure Günü'nde gerçekleştiğine inanılan dini açıdan önemli bazı rivayetler bulunmaktadır. Bunlar; Âdem'in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi, İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi, Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması, İbrahim'in ateşte yanmaması, Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması, Eyyub’un hastalıklarının iyileşmesi, Musa’nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması, Yunus’un balığın karnından çıkması, İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesidir. Bu olaylar saygın hadis kitaplarının hemen hepsinde geçmektedir.[2] Musevilerin de bu günü oruçla geçirdikleri, İslam peygamberi Muhammed bin Abdullah’ın bu günde oruç tutmayı tavsiye ettiği, Yahudilere benzememek açısından orucun Aşure günü ile bir gün öncesi veya bir gün sonrası ilâve edilerek tutulması gerektiğine inanılır.

Şiî İnancında Aşûra Günü

Şiî inancında Aşûre Günü'ne, diğer İslam mezheplerinin atfettiği önemin dışında bir önem verilir. İnanca göre Şiîlik'te önemli bir figür olan İslam peygamberi Muhammed'in torunu İmam Hüseyin Kerbelâ'da muharrem ayının onuncu gününde şehit edilmiştir. Muharrem ve Safer aylarını matem ayları olarak kabul ederler. İki ay boyunca düğün ve benzeri eğlenceler yapılmaz, mâtem günlerinde taziye meclisleri düzenlenerek mersiyeler okunur, ihsan yemekleri verilir. Bazıları için her ayın onuncu günü Aşuradır; kelime Muharrem ayında işlenen Hüseyin cinayetinden sonra tutulan geleneksel yasın diğer adı olarak yerleşmiştir. Türkiye'deki en büyük anma merasimi İstanbul Halkalı'daki Aşura Matem Merasimi'nde yapılır. Bu tören Aşura gününü en iyi şekilde anlatması yönünden UNESCO tarafından en iyi Aşura Merasimi seçilmiştir; ayrıca törende yapılan Aşura tiyatrosunun ve izleyicinin sayısı bakımından da Guinness Rekorlar Kitabına girmeye aday olmuştur. Anadolu'da çeşitli hububatlardan pişirilen, Aşure Nuh tufanı ile ilgili bir rivayet dolayısıyla yapılır. Rivayete göre gemidekilerin yiyecekleri tufan boyunca bitmiş, erzak çuvallarının dibinde kalan az miktardaki yiyecekler tek bir kazan içerisinde birleştirilerek yemek yapılıp yenmiştir.

Alevîlerde Aşûra Günü ve Muharrem Mâtemi

Alevîlerde, Hüseyin'in Kerbelâ'daki acısı başta olmak üzere On iki İmamların acılarını anmak ve anlamak için Muharrem Mâtemi tutulur. Muharrem Matemi'nin amacı: Bu türlü acıların bir daha yaşanmaması için gerekli olan insanlık değerlerini ve Alevî öğretisini özümsemektir. Matem süresince bıçağa ve kesici aletlere el sürülmez, kurban kesilmez ve et yenmez. Matem boyunca hiçbir canlıya eziyet edilmez. Kimsenin kalbini kırmamak, dili ile kimseyi incitmemek, kimse hakkında dedikodu yapmamak Mâtem Orucu'nun temel ilkesidir. Sağlığı yerinde olanlar oruç tutarlar. Matemden amaç, kendine eziyet yapmak değil, kötülük ve katliamların bir daha olmaması adına anmak ve unutmamaktır. Kerbelâ katliamında hasta olması nedeniyle İmam Zeynel Abidin'in kurtulması ve Ali'nin soyunun devam etmesi nedeniyle de Allah'a şükredilir. Bu nedenle Muharrem mâtemi, aşûre geleneği ile biter. 12 gün orucun ardından Aşûre Günü yapılır. 12 değişik malzemeden oluşan aşûre yenilir ve dağıtılır.

KAYNAK


Allah bu mübarek günde oruç tutanların orucunu, dua edenlerin bütün hayırlı dileklerini yerine getirsin İnşallah.




Malzemeler:
  • 2 su bardağı aşurelik buğday,
  • 1 su bardağı nohut,
  • 1 su bardağı fasulye,
  • 6 su bardağı toz şeker,
  • 500 gram kuru kayısı,
  • 500 gram kuru üzüm,
  • 250 gram kuru incir,
  • 2 yemek kaşığı portakal peltesi,
  • 10 adet karanfil,
  • 1 tutam tuz,
  • 1 tatlı kaşığı bal,
  • 1 su bardağı portakal suyu,
  • pişirmek için 30 su bardağı su.
      süsleme için;
  • 250 gram iri dövülmüş ceviz, 
  • 1 adet tanelenmiş nar,
  • yeteri kadar tarçın,
  • 3 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
  • 3 yemek kaşığı dolmalık üzüm.


Hazırlanışı:
  • Bir gece önceden; Buğdayı ayıklayıp, yıkayın. Aşureyi pişireceğiniz büyükçe bir tencerede 15 (toplam suyun yarısı) bardak su ile bir taşım kaynatıp altını kapatın. Kapağını kapatın ve sabaha kadar böylece bırakın.
  • Fasulye ve nohutları ayrı tencerelerde dağılmayacak şekilde haşlayın.
  • Ertesi gün; İncir ve kayısıları nohutlarla aynı boyda olacak şekilde kesip, hazırlayın (iri kesmeyin pişme sırasında şişip büyüyecekler).
  • İncir ve kuru üzümü ayrı tencerelerde bulanık suyunu verinceye kadar kısık ateşte kaynatıp, süzün. Temiz bir tabağa alın.
  • Karanfili 1/2 su bardağı suda bir taşım kaynatın ateşten alın, ağzını kapatın ve karanfilin aromasının çıkması için dinlendirin.
  • Geceden ıslattığınız buğdayı aynı tencere ve suda orta ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin (yaklaşık 30 dakika). kalan suyu gerektikçe ekleyerek tamamlayın.
  • Ardından nohut ve fasulyeyi ekleyin kısık ateşte 15 dakika kadar daha pişirin. Kayısıları ekleyin 15 dakika daha pişirmeye devam edin.
  • Süzdüğünüz incir ve üzümü ekleyin 30-40 dakika kadar daha pişirin. Ardından tuz, şeker, bal, portakal peltesi ve portakal suyunu ekleyin. Kısık ateşte 15 dakika kadar daha pişirin.
  • Sıcakken kaselere boşaltın, biraz ılıdıktan sonra üzerini dövülmüş ceviz, tarçın, dolmalık üzüm ve fıstıkla süsleyin.


Dikkat edelim!
  • Portakal peltesi yoksa portakal suyunu iki bardak kullanın.
  • Üzüm ve inciri kaynatıp süzerseniz aşurenin rengi kararmaz, güzel bir renk elde edersiniz.
  • Kayısı, üzüm, incir miktarını tercihinize göre azaltıp, çoğaltabilirsiniz.
  • Bu ölçüden 40 porsiyon aşure çıkmakta. Daha az hazırlamak isterseniz ölçülerde su bardağı yerine çay bardağı kullanın. 

Ben neler yaptım neler yapmadım...


Akşamdan ıslatmaları ben sabah yaptım. Kalkar kalkmaz ıslattım ve yaklaşık 8 saat sonra pişirmeye başladım. akşam saat 7 ye dağıtılma işlemi bile bitmişti...
Ben aşurede portakalı çok sevmediğim için eklemedim.
Ben bütün ölçüleri çay bardağı ile yaptım az kişiye dağıtacaksanız gayet  yeterli.
Şeker miktarı biraz fazla geldi meyvelerin kendi doğal şekerlerini hesaba katmadım. Şekeri koyarken kontrollü ve tadına bakarak koyun.
Su miktarı tam geldi.
Onun dışında çok güzel oldu kıvamı çok güzel tuttu.
Artık aşure tarifim kesinlikle bu.
Belki biraz zaman istiyor yapılışı ama başında durmuyorsunuz ki o kendi kendine oluyor siz sadece zaman tutun ve sonraki malzemeyi ilave edin.

26 yorum:

  1. E benim canım cekti simdi sabah sabah ne yapacağız? :)
    Ellerine sağlık canımmm, Allah kabul etsin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım yaaa:(
      Yakın olsaydın bak sanada yolardım .
      Alacağın olsun tamamı canım :)
      Amin inşallah canım...

      Sil
  2. Gülaycım Allah kabul etsin,canım..Darısı seneye olsun..sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin cümlemizinkini inşallah canım ...
      İnşallah öpüyorum...

      Sil
  3. allah kabul etsın elıne sağlık afıyetle yıyın

    YanıtlaSil
  4. ellerinize sağlıkk hemen pazar günü tarifinizi uyguluyorum allah kabul etsin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin ..
      Allah sizinkinide kabul etsin şimdiden...

      Sil
  5. Allah kabul etsin.Ben de hiç yapmadım akşamdan beri tarif bakıyordum.Tarifini çalıcam haberin olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek canım.
      Çal canın sağolsun :)
      Yalnız dediğim gibi şeker miktarına dikkat et ...

      Sil
  6. ellerine sağlık canım benim tarif gerçekten çok güzelmiş kısmetse yarın bende yapıcam bu tarifi uygularım artık afiyet olsun size:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam canım inşallah senin yaptığında çok güzel olacak.
      Yalnız tekrar belirteyim şeker miktarına dikkat et olurmu canım...

      Sil
  7. oooh miss gibi görünüyor ellerinize sağlık, nasıl da çekti canım, yapmak gerek.. madem tariften de memnun kaldınız güzel diyorsunuz bu tarif yapılmak için uygundur o vakit:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Yakın olsanızda hepinize yollayabilsem canım...
      Aynen çok uygun bir tarif hemde.
      Yalnız şeker miktarına dikkat etmeyi unutmayın...

      Sil
  8. Yakınlarda olmalıydın...Ben de aşure istiyorumm.Çok güzel duruyorlar.Allah kabul etsin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke canım.
      İnşallah bir araya geldikmi yaparız.
      Amin canım cümlemizinkini.
      Öpüyorum canım...

      Sil
  9. Gülaycığım canım çok güzel anlatmışsın hem konusunu hem Kerbelayı hem aşureyi ve tarifini..
    Allah kabul etsin.
    Annem de az önce yaptı şu an konu komşuya dağıtım aşamasında inşallah..
    Yalnız büyük bir kap da sana ayırıldı haberin ola..:))
    Cumartesi sabahı bekliyoruz ayrıntıları telefonda konuşuruz inşallah. Allah kabul etsin inşallah kardeşim..
    Öpüyoruz bekliyoruz..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin canım Allah sizinkinide kabul etsin.
      Oy ne kadar şanslıyım değilmi :)
      Allah razı olsun...
      Tamam canım cuma günü haberleşiriz inşallah...
      Bende çok öpüyorum...

      Sil
  10. heeeey çok güzel belli fotodan yaaaa.
    taam bu tarifi uygulayıp akrabalara da ileteyim.
    :)

    YanıtlaSil
  11. merhaba, bu günyaptım ancak, mis gibi de oldu:) ilk yapışım:) tarifi malzemeleri azaltarak uyguladım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Allah kabul etsin. tutturmana sevindim :)
      Ellerine sağlık canım. Seneye artık aşure tarifi senden :)

      Sil
  12. Ben akşam üstü yaptım bunu dün ama sabah baktığımda suyu çekmişti tam uyguladim ama tarifi :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kusura bakmayın geç cevapladım .Muhtemelen baklagillerle alakalı kimi çok su çeker kimi az. su kaynatıp ilave edebilirdin :)

      Sil
  13. oh mis gibi görünüyor.ellerine yazan parmaklarına sağlık canım vede afiyet olsun.bilmediğim bir çok yönü varmış sayende bak onları da öğrendim.teşekkür ederim.bende pazartesi pişirip salı okulda dağıtacağım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım arkadaşım :)
      Şimdiden Allah kabul etsin...

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...