Sayfalar

10 Tem 2013

NEVERLAND OF DOLLYDEN ADANA USULÜ KISIR


 
 
Sevgili blogger kardeşim Damla yani Neverland of Dolly den aldığım nefis bir kısır tarifi var. Adana usulü kısır.
Yalnız bu kısırın en ilginç yanı bulgurun ıslatılması..
Anneciği yaparmış o da annesinden öğrenip bize bu güzel kısır yapılışını verdi.
Anneninde seninde ellerinize sağlık.
Şİmdi onun anlatımı ve benim kısırımın resmi ile tarifi vereceğim.
AMa şunu söylemeden geçemeyeceğim .Bulgur tane tene oluyor. Yıllardır kısır yaparım çoğu zaman tane tane olur ama zaman zaman biraz suyunu fazla kaçırdım mı cıvık bulamaç gibi bir şey olur.
Bu yöntemde böyle bir ihtimal yok.
Yalnız benim gibi oruçluyken yapmayın orucunuzu açıp yapın ertesi gün için. Çünkü doğal olarak tuz ve limon ayarlaması yapamıyorsunuz :)
Ama onun dışında inanılmazdı :)
 
MADE OF NEVERLAND OF DOLLY

IT'S KISIR TİME!

Bulmacalarda çıkan "başlıca içeğimiz" su değil ayrandır benim için, o kadar severim kendisini... Başlıca içeceğimizin yemek versiyonu da kısırdır, bir ömür her öğün yesem bıkmam :) Bugüne kadar da annemin üstüne kısır yapanı görmedim, annelik kontenjanından da söylemiyorum bunu :) Şu yaşıma kadar kısır diye neler yedim neler, lapa kısır mı ararsın, domates salçasıyla yapılan mı, baharatı az olan mı... Kimse bu eşşsiz kısırdan (:P) mahrum kalmasın diye Adana usulü kısırın tarifini paylaşıyorum sizinle.

Püf noktalarımız: kısırın sıcak suyla imtihanının başarıyla gerçekleştirilmesi,orjinal nar ekşisi, biber salçası, isot biber ve kimyon :)

Malzemeler:
2 su bardağı ince köftelik bulgur,
2 yemek kaşığı biber salçası,
1 büyük sert domates,
2 küçük salatalık,
Birkaç dal maydonoz,
Birkaç dal yeşil soğan,
Kimyon,
İsot Biber,
Nar ekşisi

Kısırı yaparken,aşağıdaki tel süzeklerden kullanıyoruz :)


 
Kısırın hamur olmamasını bu süzekler sağlıyor. 2 su bardağı köftelik bulguru süzeğe koyuyoruz, bir yandan da kettleda su ısıtıyoruz. Süzekteki bulguru kaynar suyla yıkıyoruz (pilavlık pirinci yıkadığımız gibi) sonra suyu süzüp bulguru plastik bir kaba alıp, kaşıkla biraz karıştırıyoruz, üzerini bezle kapatıyoruz. Bu arada domates, salatalık, yeşil soğan ve maydanozları küçük küçük doğruyoruz. Biz bu malzemeleri doğrayana kadar bulgurumuz şişiyor. Bulgura yağ, biber salçası, tuz, isot biber ve kimyon koyup, bulguru güzelce yoğuruyoruz. (İsot ve kimyon bol olsun). Sonra malzemeleri ilave ediyoruz, domates ve salatalıkları koyarken suyunu sıkıp öyle koyuyoruz yoksa kısır cıvık olur. Bir güzel nar ekşisini de ilave ediyoruz ve kısırımız hazıııııır :) Afiyet olsun hepimize!

 


15 yorum:

  1. Afiyet olsun canım :) Beğenmene çok sevindim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayende yeni bir şey öğrendim. başkaları da bilmiyorsa öğrenir belki. Bu arada adını bilmediğim için sadaece blog adını kullanmak zorunda kaldım canım.
      Sevgiler....

      Sil
    2. Damla adım :)

      Sil
  2. ellerine sağlık ben de yeni öğrendiiiiiiiim.sağolunnnn

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amaç da o zaten değilmi. Öğrenelim, Öğretelim....

      Sil
  3. Bende aslen bir Adanalı olarak bu tarifi görünce çok mutlu oldum ellerine sağlık cnm:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. A o zaman senden de tarif isteriz. yapıp en kısa zamanda bizimle paylaşmanı bekliyorum canım :)

      Sil
    2. Tamam cnm en kısa zamanda blogda:)

      Sil
  4. Gülaycım ellerine sağlık..Ne güzel Adana tariflerini görmek..afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adanalı dan aldım tarifi .Allah utandırmasın tariflerde :)
      Sağol canım...

      Sil
  5. Sabırsızlıkla bekliyorum...

    YanıtlaSil
  6. En son yaptığım cıvık olmuştu benimde.. Kesinlikle deneyeceğim:) Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnan tane tane olacak. Artık başka türlü yapmayacaksın bile :)

      Sil
  7. Neverland of Dolly geri döndü canım :)
    Bloguma beklerim

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...