Sayfalar

23 Haz 2013

ZEYTİNYAĞLI DOLMA İÇİ HAZIRLAMAK...

Tekrardan hayırlı kandiller inşallah. E akşam vakti yaklaştıkça hele ki de bir de oruçsanız ( allah hepimizinkini kabul etsin ) akşama ne yapsam diye bütün gün düşünür durur ve Allahtan da bir sürü tarif çıkar. Bırakın tarifleri biraz ondan biraz bundan derken sofra bir donanır ki Allah bereketini verir.
Hoş bu sene de her sene gibi sıcaklara denk gelecek ramazan böyle olunca benim yemekten çok suya gider oluyor aklım. Allah günah yazmasın canımız istiyor, nefsimiz çekiyor ama hava çok sıcak yapacak bir şey allah sabrımızı veriyor :)
Neyse konudan sapmayalım. Artık yaz geldiğine göre pazarlar bahçeler dolma yapılacak pek çok malzeme ile dolu. Bu hava da ise en çok zeytinyağlı olanlar tercih edilir. İşte size güzel bir Zeytinyağlı iç tarifi....

MALZEMELER:
5 büyük soğan
1/2 su bardağı sıvı yağ ( isteğe göre arttırılır)
5 domates
2 yemek kaşığı şeker
2 dolu avuç içi kuru nane yada taze nane
tuz
650 gr pirinç ( dolu dolu 3 bardak pirinç)
 

 
YAPILIŞI:
Büyük bir tencereye sıvı yağımızı , rondo da kıydığımız soğanımızı ilave ederiz. Biraz pişirdikten sonra içine rondoda püre haline getirdiğimiz domatesi ilave ederiz. Onu da bir miktar pişirdik mi içine şekerimizi tuzumuzu ilave edip 2 dakika daha pişiririz. İçine pirincimizi ekleyip çok az kavururuz. Domates sulandıracağı için malzemeyi kavurma-pişirme arası bir şey olacak. İçine kuru nane yada ince kıydığımızı taze naneyi ekleyip karıştırırız. Genelde domatesin sulandırması yeterli oluyor daha su ilave etmiyorum ama size yeterli gelmediyse ilave edebilirsiniz.Kapağını kapatıp kısık ateşte suyunun çekmesini bekler ve çekince altını kapatıp demlenmesini sağlarız.
Soğuduktan sonra neyin içini dolduracaksak doldurup afiyetle yeriz. Bu malzemeden oldukça iç çıkıyor. hepsini dolduracağım diye uğraşmayın. Kalan malzemeyi bölüp buzdolabı saklama poşetlerine koyup buzluğa atabilir ve gerektiğinde bir gece öncesi yada 1-2 saat öncesi çıkartabilirsiniz.
Afiyet olsun... 

9 yorum:

  1. Allah kabul etsin orucunu Gülaycım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin allah razı olsun. Tutan herkesinkini kabul etsin inşallah yaradan.

      Sil
  2. seninde kandilin mübarek olsun canım,dolma içi nefis gözüküyor:)

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık maşallah Gülaycığım..
    Bu tarif var ya aynı rahmetli anenemin zeytinyağlı içi gibi.. Ananem rahmet istedi arkadaşım ne zamandır bu şekil bir dolma içi aklıma gelmedi yapmadım annem de yapmaz. Bir hatırlatayım da bu sefer ananemin ruhunu yad edelim. Sizin de ölmüşlerinize rahmet..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah rahmet eylesin. Bu şekilde eşimin babanesi yapıyor. Malum memleket Malatya olunca bu şekilde dolma içi zaten yok :) Amin allah razı olsun canım arkadaşım....seninde ölmüşlerine rahmet .

      Sil
  4. Eline sağlık arkadaşım Allah orucunu kabul etsin sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teişekkür ederim. Amin canım Allah herkesinkini kabul eder inşallah :)

      Sil
  5. elıne sağlık yaazın bende sık yaparım senınkıde cok guzel kasıkla ye

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...