Sayfalar

1 Haz 2013

KARI KÖFTESİ :)



 Nasıl bir köfte bu dediğinizi duyar gibiyim. Merak etmeyin çok alengirli bir şey değil. Bildiğimiz bulgur köftesi.

Yada herkesin kendi yöresinde adlandırdığı kendine has ismiyle bildiğimiz köfte. Arkadaşımın söylediği yöresel ismi bu . Bende biraz değişik olsun dedim ve bu ismi kullandım.. Bu köfteyi özellikle çok sevgili arkadaşım Özlem için hazırladım ve onun için yayınlıyorum :) Canım en kısa zamanda yapman dileği ile :)

Bu arada bugün ki ilk denemeyi bir siteden aldığım tarife göre yaptım ya ben yanlış yaptım yada ölçülerde bir sorun vardı bilemiyorum çok un yedi bir türlü toparlanamadı. Hiç merak etmeyin onu da kullandım. Yani tutturamazsanız merak etmeyin. Tavamıza yağı dökün ve ince hamburger köfteleri yapıp nar gibi kızarana kadar pişirin . Biraz sert gibi oluyor ama lezzetli bunu yaparken arkadaşım D vardı dikiş diktik ee haliyle karnımız açıkıyor tutmayan hamuru D nin fikri ile kızarttık ve D nin kızı henüz 2 yaşında mama mama diye bitirdi neredeyse :) Onun tarifini de ayrıca size vereceğim....




MALZEMELER:

Köfte  için:

1 ölçü ince bulgur
1 ölçü sıcak su
1/2 ölçü irmik
3/2 ölçü un
tuz

Kavurmak için :
2 adet soğan
2 kaşık salça
2 diş sarımsak
2 domates
1 çay bardağı sıvı yağ
maydanoz
nane
reyhan
tuz

 

YAPILIŞI:

Önce bulgurumuzu derin bir kabın içine alır ve üzerine sıcak hatta kaynamış suyumuzu ilave eder ve ağzını kapatırız ki şişsin.  Bundan sonraki su miktarı yine biraz sizin göz kararınıza kalmış size bu konuda güveniyorum. Ben yapamam demeyin çok kolay :)

Bulgur şiştikten sonra içine tuzumuzu irmiğimizi ve unumuzu koyup yoğuralım. Haliyle bir şeye benzetemediniz karıştırırken olacak merak etmeyin. Avucunuzun içine biraz su alın ve hamurumuzun üzerine dökün tekrar yoğurun su yeterli değilse tekrar biraz su alın ve yoğurun. Su ne zaman yeterli olur ve hamur ne zaman tam olacak derseniz. Biraz ele yapışan ama cıvık olmayan bir hamur olacak . Tam olduğunu anlamak için misket büyüklüğümde kopartıp avucumuzun içinde yuvarlarız. Eğer dağılmıyor ve yuvarlanıyorsa tamamdır. Tam toparlanamıyorsa biraz su ilave edin yapışıyorsa da az un .
Yoğurma işlemi bittikten sonra bir tepsimize biraz un serperiz. ve avucumuzda küçük köfteler yaparız. Çok düzgün yada çok küçük yapmaya uğraşmayın eliniz bir süre sonra alışır .
Bu işlem bittikten sonra bir tencereye suyumuzu koyar ve kaynatırız.

Diğer taraftan bir başka tencere yada vok tavasına sıvı yağımızı koyar ve soğanlarımızı piyazlık doğrayıp ilave ederiz. Sırası ile ezilmiş sarımsak domates rendesini ilave edip mümkünse kapak kapatarak soğanların yumuşamasını sağlarız. yumuşadıktan sonra sulanan malzememize salçasını ve baharatlarımızı kontrollü olarak ilave ederiz. Baharat ilavesi de tamamen size kalmış ama reyhan varsa mutlaka ilave edin bulgura reyhan harika bir lezzet verir. Bu malzemeler altı kısık biçimde pişerken kaynayan suyumuzun içine tuzumuzu atar ve köftelerimizi ilave ederiz.
 Köftelerin pişiğini nasıl  anlarız derseniz yüzeye çıkmaya başladılar mı tamamdır ama benimkiler biraz irice olmuştu o yüzden ben bir 5 dakika daha kaynattım sonra süzeriz. Şayet soğanlı içimizin her şeyi tamamsa köfteleri ilave edip karıştırarak her yerine sosumuzu bularız.
Tamamsa altını kapatırız. İster sıcak ister soğuk nasıl isterseniz o şekilde tüketebilirsiniz. İster meze ister yemek ister salata şeklinde kullanın. Yaklaşık 4 kişi sadece bu miktarla doyar arkadaşlar...
Bu köfteyi haşladıktan sonra sarımsaklı yoğurt ile karıştırıp başka bir lezzet  yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

2 yorum:

  1. Allah senden razi olsun güzel arkadaşım benim..:)) Bunun biraz değişik versiyonunu rahmetli halamgil yapardı. Bizim Tarsusta Fellah Köftesi derler.. Ama yoğurtlu yendiğini hiç bilmiyordum bir de sosuna soğan koymuşsun benim dediğimde soğan konmuyor yalnızca salça ve sarmısak ile sos hazırlanıyor..
    Yalnız Gülaycığım çok çok zahmetli bir iş bu köftenin yapımı. Maşallah gerçekten ellerine sağlık..
    Ah nasıl canım istedi anlatamam ama işte dediğin gibi tutturamam diye korkuyorum yine de bir denemem lazım..
    Çok çok maharetlisin maşallah..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek canım benim ya :) Biz aslında küçük köfte yada lolik deriz ve hep yoğurtlu yeriz bu da bizim mantımız oluyor. Ama arkadaşım bizde buna Karı köftesi deniyor diyince ilgi çeksin diye ben de kullandım :) Hiç zahmetli değil aslında inan ben biraz fazla detaylı yazdım yapmayan bilmeyen vardır diye ama hiç zor değil. İllaki tutturursun hamuru :) Sağol canım. Ah diyorum ya hep keşke yakın olsa bir tabak da size yollasam. Soğana gelince soğan çok daha lezzet katıyor ama bu tamamen arzuya ve damak tadına bağlı...
      Canım sağol ama senin benden aşağı kalır yanın yok.
      Sevgiler iyi geceler :)

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...