Sayfalar

22 May 2013

EVDE KALAN SEBZE YEMEKLERİNİ DEĞERLENDİRME VE PUANLI FRENCH


Güzel bir hafta ortasından selamlar....

Bu gün size biraz püf noktası biraz da değerlendirme yapabileceğiniz bir tarifim var.Annem yıllardır evde kalan yenmeyen sebze yemeklerini bulgur pilavı yapar annem. Hani tencerenin dibinde 3-4 kaşık sebzeyi hep ne yapsak diye düşünürüz. Yesek mide almaz ,döksek gönlümüz el vermez o zaman bizde bunu değerlendirelim.

Yapımı çok kolay benim 3 kaşık kabak yemeğim kalmıştı. Bu seferde yine ölçü vermeyeceğim göz kararı yada kendi hane halkınıza göre yapacağız.


SEBZELİ PİLAV:

Öncelikle kalan yemeğimizin tenceresini hiç değiştirmeyelim :) İçine biraz daha salça ekleyebiliriz istersek. yetecek kadar su ilavesi ve tuz ilavesinden sonra ocağa koyup altını yakalım. Kaynamaya başladığı zaman içine bulgurlarımızı ilave edelim ve kapağını kapatıp altını kısalım. Bulgur pilavı yaparken suyu fazla gelirse lapa olacak diye endişelenmenize gerek yok. Hatta az biraz sulu olursa bizde daha makbuldur . Suyunu çektikten sonra altını kapatıp biraz soğuyup demlenmesini bekleyelim. sonrada tencerenin dibinde kalmış kimsenin yüzüne bakmadığı sebzelerin nasıl yendiğine bakın. Ben normal bulgur pilavı yaparken kalan sebze yemeğim yoksa içine değişik şeyler koyarım. Kereviz yemeyenler için pişerken içine rendelenen biraz kereviz içinde hiç belli etmez.Ama siz yedirdiğinizi bilecek ve mutlu olacaksınız...



Frenchlerimi merak ettiniz sanırım :) Resimlerken yapım aşamalarını çekemedim malum hem sür hem çek olmuyor. Eşime çektireyim desem . Kadrajını ayarlayamaz . Elleri titrer falan filan. O yüzden en anlaşılır biçimde anlatmayı deneyeceğim. Daha önce bu tarz bir şeye rastlamadım  ama yapan vardır :)


Uzun yılla ojeyi çok severek kullanırdım. Sürekli kullanınca da el becerisi gelişir ve pek çok şeyi 
kolaylıkla yaparsınız. Ben normal frenchi her zaman tırnak çizgimi takip ederek sürerdim. Hiç zorlanmazdım ve çok da muntazam olurdu. Fakat çalışma hayatımı bitirdiğimde "Artık vaktim var, bu dünya için çok çalıştım borcumu kısmen bitirdim. Şimdi artık öbür dünya için borç ödeme vakti" dedim ve malum zamanlar dışında ojelerime veda ettim.
 Haydi artık anlatmaya başla dediğinizi duyar gibiyim. Tamam yukarıda dediğim gibi french yaparken tırnak çizgimi takip ediyor ve tek sürüşte çizgiyi çekmeye çalışıyorum. Malum biraz paslanmışım hafif yamukluk var ama çok yakından bakılmazsa sorun değil. Normalde bu tarz noktalama işlemleri için bir alet satılıyor.


Ucunda top olan bir çubuk. Bende ondan yok nemi yaptım. Tel tokayı alıyoruz. Evet bildiğimiz tel tokayı ucundan açarız V şekli veririz. Bunu yapmamızdaki amaç kolay tutabilmemiz. Beyaz oje kuruduktan sonra plastik tabağa bir kaç damla kırmızı  yada siz ne renk isterseniz damlatın. Tel tokamızın bir ucundan rahat bir şekilde tutarız . Diğer ucu bize lazım :) Diğer ucu kırmızı ojemize hafif batırır sonrada beyaz ojenin istediğiniz yerine değdirir siniz. İsterseniz 2 yada rengarenk çalışın. Bu katmanda kurduktan sonra ( skın acele etmeyin ,ben bekleyemedim. kırmızılar biraz dağıldı) Üzerine tırnak cilamızı sürelim ve hazır. İstediğiniz şekli yapabilirsiniz. Hayal gücünüze kalmış...
     





4 yorum:

  1. annenın fıkrıne sağlık değerlındırme dedığın boyle olur evet bende artık eskısı kadar oje surmuyorum ama bu hos olmus bır dahakıne bende deneyeceğım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler canım. Ah şu anneler her şeyi düşünür değilmi::) ay bende beğendim eşim tırnakların kızamıkmı çıkarttı diye dalga geçse de ben beğendim :)

      Sil
  2. O kadar çok severim ki kabaklı bulgur pilavını.
    Hep inanır mısınız ben de evde az kalmış kabak yemeği, patlıcan yemeği, fasülye, nohut ne olursa asla atmam illa ki ya bulgur pilavı ya da pirinç pilavı yaparım.. Aynen dediğiniz gibi.. Çok çok güzel bir değerlendirme olmuş..:))
    Tırnaklarınıza ise bayıldım. Malesef benim tırnaklarım hep kısadır öyle imrenirim ki french olayına. Aslında biraz uzatıp denesem mi acaba..:))
    Çok çok selam ve sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. seninde ellerine sağlık canım. French olayına gelince kısa tırnakta daha hoş bence. Hatta geçen çok kolay bir french videosu buldum. Yok artık dedim :) Bulursan video yu yayınlarım yoksa ben çeker yayınlarım.
      Sevgiler ve selamlar kaşılıklı :)

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...