Sayfalar

25 May 2013

BAZLAMA

Arkadaşlar iyi bir hafta sonu diliyorum.


 
 


Yazımı akşamdan hazırladım çünkü yarın annemin günü var. Uzun zamandır eski komşularımla bir araya gelmemiştim yeniden bir araya gelmek hoş olacak. Aslında okumalı kimse uğraşmasın diye herkes kendine lahmacun söyleyecekti. Ama biri daha fazlasını yapınca herkes yapmaya başladı. Salatasından tutunda tatlısı hamur işine kadar hepsi oluyor ama adet yerini bulsun diye de herkes kendine lahmacun söylüyor. Şimdi annem döktürdü ablam da geldi o da tatlısını ve böreğini yapacak. Bende artık yardım servis ve fotoğraflama işi için bulunacağım :)

hamur yoğuruldu mayalanmaya hazır
 
 
Güzel tarifler bizi bekliyor :) Şİmdilik bazlama tarifi ile yetinin canlar...


MALZEMELER :

  • 1 paket yaş maya
  • 2 bardak su
  • 1 bardak süt
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 7-8 bardak un

YAPILIŞI :

Ben yaş maya kullanmayı çok seviyorum. Beni hiç uğraştırmaz üstelik çok da güzel kabarır. Mayamızı hamuru yoğuracağımız kabımıza alırız. Diğer yandan elenmiş 8 bardak unumuzu hazırlarız. Kontollu koyacağız unu ama yinede 8 bardak elenmiş bir biçimde hazırda bulunsun. Mayamızın üzerine sütümüzü , suyumuzu ve tuzumuzu ekleyip karıştıralım. Maya eridiği zaman unumuzu yavaş yavaş ilave edelim. Ekmek hamurundan biraz daha cıvık bir hamur olabilir. Ama onu tutturamam derseniz ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur da olabilir. Yeni başlayanları zorlamayalım değilmi :) Hamurumuzu özdeşleşene kadar en az 5 dakika yoğuralım. sonra üzerini kapatıp yada benimki gibi bir kabınız varsa kapağını kapatarak hamur 2 katı olana kadar mayalandırmaya bırakın. Hamur mayalandıktan sonra masanın üzerine yada tezgahın üzerine sofra bezimizi serelim elimizi unlayarak hamurdan portakal büyüklüğünde hamur alalım. Elimizle inceltelim ve sofra bezimizin üzerine koyup üzerini örtüp bir 15-20 dakika kadar daha mayalandıralım. ( eğer hamurunuz biraz daha katı oldu ve elinizle açamıyorsanız oklava yada merdaneden yardım alabilirsiniz) Benim toplamda 10 hamurum oldu. Bekleme süresi bitgip hamur kabardığında teflon tavamızı ocağa alırız. Benim bu işler için kullandığım eski bir tavam var genelde onu kullanıyorum. Ocağın altını açığ tavamızı ısıtırız. Orta hararetli bir ısıda olsun ocak . Hamurumuzu tavaya koyar ve ocaktan kaldırmadan hafif sallaya sallaya pişiririz. Eğer altı çok açık geldiyse biraz kısabiliriz. Bir tarafı piştiğinde bir spatua yardımıyla çeviririz. piştikten sonra tekrar sofra bezimizin üzerine alırız. ve üstünü örteriz.
Hamurları sıcakken üst üste koymayalım ki hamur olmasın.
Ben 2 tanesini ocak kısıkken pişirdim. Kabarma oldu ama dış yüzeyi biraz daha sert oldu.
Benim bazlamalarımın ortası balon gibi ayrılmadı . Ben beceremedim ama yaptıkça püf noktasını bulacağım sanırım.


Bana püf noktasını söyleyecek varsa da seve seve dinlerim :)

ocakta pişiyor

Ben orjinal şeklinde yaptım. Çok fazla bazlama tarifi var. Artık çoğu hamur işine şeker katılıyor . Evet çok lezzetli oluyor ama biraz orjinale yakın kalmak adına ve şeker kullanmamak adına bu şekilde yaptım.
İsterseniz fazla yapıp deepfreeze koyabilirsiniz. yada poşete koyup buzdolabina koyup ister mikrodalga da ister kısık ateşte kapağı kapalı teflon tavada.
Hatta ben içini yarıp tereyağı, peynir koyup öyle ısıtıyorum süper oluyor. Şimdiden afiyet olsun....

12 yorum:

  1. elıne sağlık cok guzel olmus bence pıserken kabarsada sonra sonuyorlar onemlı olan tadı bloğunu değısmıs hayırlı olsun dahada guzel olmus annene selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın selmacım kabarınca sanki daha güzel olacak sanıyorsun ama dediğin gibi önemli olan tadı :) Evet biraz sadeleştireyim dedim blogumu. Aleyküm selam canım....

      Sil
  2. Ooo ama benim canım çektiii.:))
    Maşallah ne kadar maharetlisiniz. Annenizin günü de güzel keyifli geçsin. Allah kabul etsin inşallah. Akşama diğer mamaların da resimlerini bekliyorum artık..:))
    Selam ve sevgilerle..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gel canım bazlama sana feda olsun ama bir şartım var. Senin ufaklıkları da getireceksin . Sağol canım evet hamur işiyle aram iyidir ama kilo vermeye çalışınca arada yapabiliyorum. Amin canım . tamam biraz dinlenim. hemen yükleyeceğim :)

      Sil
  3. Oooofffffff çok güzel görünüyor,sıcak sıcak tereyağı ve peynirle ne güzel olur,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım :) Keşke yakın olsak bir koşu yapıp getirsem :)

      Sil
  4. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay ocacım çok özür dilerim. Nasıl sildim anlamadımki. Yayınla diye sil dedim sanırım. çok utandım canım benim :)

      Sil
  5. Gülay yapayım bende hafta sonuna, çok severim. Pratik geldi tarifin, sağol sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emel... Bazlama biz de severiz ama durdumu illaki sertleşiyor. Az yapmak hep en ideali. Umarım yapınca seversiniz :)

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...